Početna strana > Hronika > Stefan Kojter: Sankcije protiv Rusije pogađaju EU i koriste samo američkim korporacijama
Hronika

Stefan Kojter: Sankcije protiv Rusije pogađaju EU i koriste samo američkim korporacijama

PDF Štampa El. pošta
utorak, 23. april 2019.

 Ekonomske kazne protiv Rusije pogađaju EU i koriste samo američkim korporacijama, kaže Stefan Kojter, nemački zakonodavac iz stranke Alternativa za Nemačku.

"Sankcije protiv Rusije ne služe interesima nemačkih kompanija, kao što su Simens ili farmaceutske kompanije. Da li su imali koristi od kazni? Kakva je korist od ovih mera?", rekao je političar na Međunarodnom ekonomskom forumu u Jalti (IIEF) na Krimu.

"Sankcije izuzetno pomažu američkim kompanijama, koje pokušavaju da prošire svoje prisustvo na evropskom tržištu. One nisu usmerene samo na Rusiju, već i na EU i Nemačku", rekao je Kojter.

Kojter je naglasio da sankcije protiv Moskve objavljene 2014. godine neminovno dovode do kršenja međunarodnih sporazuma, smanjenja investicione aktivnosti i sprečavaju zemlje i kompanije da razmenjuju tehnologije i različita znanja, kao i da dovode do političkih turbulencija koje mogu da izazovu pad životnog standarda.

Veze između Rusije i zapadnih zemalja dramatično su se smanjile tokom proteklih pet godina, nakon što je Brisel podržao ekonomske kazne koje je nametnuo Vašington.

Mere su preduzete kao odgovor na navodnu umešanost Moskve u krizu u istočnoj Ukrajini i nakon krimskog referenduma o otcepljenju od Ukrajine i ponovnom priključenju Rusiji. Kremlj je tada odgovorio kontrasankcijama.

U protekle tri godine političari iz evropskih zemalja u više navrata pozivaju na ukidanje kaznenih mera, jer su one postale glavna prepreka za poslovanje i ekonomski rast.

(B92)