Хроника

Срђа Јанковић: Епидемиолошка ситуација је повољна, али споро опада број новооткривених случајева - реп епидемије мора да траје

Штампа
недеља, 24. мај 2020.

 Имунолог Срђа Јанковић рекао је данас да је епидемиолошка ситуација повољна, али да споро опада број новооткривених случајева на дневном нивоу и да реп епидемије мора да траје.

Он је за РТС навео да се нада да ће се током лета догодити дан без новооболелих од ковида-19, када ће и скинути маску коју увек носи. Навео је да све мере које су на снази као препоруке још увек имају кључни значај да се епидемија приведе крају како треба.

Истакао је да би број новооткривених случајева падао стабилније да није било нових жаришта.

Како је рекао, епидемиолошка слика охрабрује, али не треба прерано мислити да је крај јер, „докле год имамо осетљиву популацију, могуће је разбуктавање вируса”.

Јанковић је истакао да није дошло до поновног убрзаног преношења вируса кроз заједницу и да је то најважније. Додао је да крива преминулих касни у односу на криву заражаних јер болест траје неко време. Рекао је и да је све већи удео случајева са лакшом клиничком сликом као и да је све већи број асимптоматских случајева, преноси Бета.

Говорећи о случају заражених у Позоришту у Зајечару, Јанковић је рекао да се у овом тренутку тестирају њихови контакти. Према његовој процени, зараза ће остати локализована на тај колектив и чланове њихове примарне породице.

„Нова жаришта су очекивана и тамо се одмах реагује тако што се стеже противепидемијски обруч око њих”, навео је Јанковић.

Ипак, казао је, да је ситуација повољна свуда где нису откривена нова жаришта и да епидемија јењава.

Објаснио је да је број тешко оболелих смањен, али да то не може одмах да се припише биолошком слабљењу вируса, већ више самом јењавању епидемије.

Једно од честих питања које је добијао Јанковић јесте када ће престати да носи маску.

„Обећавам да ћу да скинем маску када будемо имали нула случајева. Нећу баш да чекам 28 дана”, рекао је Јанковић и додао да ће поново да је стави ако се појаве нови случајеви.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]