Početna strana > Hronika > Sputnjik: Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razmatrali integraciju Rusije i Belorusije tokom sastanka u Kremlju
Hronika

Sputnjik: Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razmatrali integraciju Rusije i Belorusije tokom sastanka u Kremlju

PDF Štampa El. pošta
petak, 10. septembar 2021.

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, održali su sastanak u moskovskom Kremlju. Sastanak je trajao oko tri i po sata. Kako je na početku zajedničke konferencije za medije izjavio Putin, razgovori sa predsednikom Belorusije bili su "intenzivni i konstruktivni".

Ruski predsednik rekao je da su tokom razgovora sa Lukašenkom dogovoreni svi programi za dalje produbljivanje integracionih procesa između dve zemlje, prenosi „Sputnjik“.

„Sa zadovoljstvom bih želeo da primetim da je dogovoreno svih 28 programa“, rekao je Putin nakon razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Putin je napomenuo da je nekoliko godina vođen energičan rad na paketu dokumenata za dalje produbljivanje integracionih procesa između Rusije i Belorusije.
„Radi se o 28 takozvanih saveznih programa koji imaju za cilj unifikaciju zakonodavstva Rusije i Belorusije u različitim oblastima ekonomije, izjednačavanje uslova rada privrednih subjekata dveju zemalja, izgradnju zajedničkih finansijskih i energetskih tržišta, transportni prostor, formiranje i sprovođenje zajedničke industrijske i poljoprivredne politike“, objasnio je ruski lider.

Kako je naveo, za petak je planirano da se oni odobre na sastanku Saveta ministara Savezne države u Minsku.

„Posle toga će biti doneti na odobrenje Vrhovnom državnom savetu Savezne države, čija je sednica planirana za kraj ove godine“, dodao je ruski predsednik.
Putin je istakao da je sa Lukašenkom razgovarao o formiranju zajedničkog odbrambenog prostora Rusije i Belorusije i osiguravanju bezbednosti.
Kako je rekao, do 1. decembra 2023. biće potpisan dokument o stvaranju zajedničkog tržišta gasa u okviru Savezne države Rusije i Belorusije.

Ruski lider je istakao da je razvoj ravnopravne i obostrano korisne saradnje u okvirima savezne države bio je i ostao bezuslovni strateški prioritet za Rusiju i Belorusiju.

On je izrazio zahvalnost vladama, ministarstvima, resorima, stručnim timovima dve zemlje koji su učestvovali u izradi i koordinaciji saveznih dokumenata.
Ruski predsednik nije isključio mogućnost stvaranja saveznog parlamenta Rusije i Belorusije u budućnosti, ali je dodao da se o tome za sada nije razgovaralo.

Rusija i Belorusija planiraju da integrišu nacionalne platne sisteme i stvore jedinstven prostor u okviru savezne države, dodao je Putin.
Putin je napomenuo da su neki od razvijenih saveznih programa usmereni na usklađivanje poreskog i carinskog zakonodavstva dve zemlje.

„Utvrđene su opšte smernice za formiranje jedinstvene monetarne politike u budućnosti. Primena valutne regulacije, integracija nacionalnih platnih sistema i stvaranje zajedničkog platnog prostora u okviru savezne države“, precizirao je ruski lider.

Osim toga, predviđeno je potpisivanje sporazuma o opštim načelima za naplatu indirektnih poreza i uvođenje integrisanog sistema za upravljanje takvim porezima u okviru savezne države. Cilj ovog rada je da se postigne da struktura cene robe bude vidljiva, objasnio je Putin.

„Sve to će pomoći u obezbeđivanju poštene konkurencije i povećanju poslovne aktivnosti na finansijskom tržištu, kao i da se efikasno reaguje na rizike pranja novca i finansiranja kriminalnih aktivnosti, uključujući terorizam“, zaključio je ruski predsednik.

Lukašenko: Gde vidite teg na nozi Ruske Federacije?

Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je integracija Belorusije i Rusije isključivo obostrano korisna, svi programi imaju za cilj povećanje blagostanja naroda dve zemlje.

„Vreme je da pitamo naše kritičare u Belorusiji, kojih je jako mnogo – i begunce i takozvane opozicionere koji žive u Belorusiji koji kritikuju mene i vlast. Zato želim da ih pitam i želim da pitam kritičare naše integracije u Rusiji: gde vidite teg na nozi Ruske Federacije? Nema ničeg lošeg za narode Belorusije i Rusije u ovim programima i ne može da bude. Sve je usmereno na povećanje blagostanja naših naroda. I treba prekinuti sve ove razgovore – naša integracija je izuzetno obostrano korisna“, naglasio je Lukašenko.

Lukašenko je dodao i da je sa predsednikom Rusije detaljno razgovarao o situaciji u Avganistanu.

„Danas smo detaljno razgovarali o aktuelnim međunarodnim problemima, našim odnosima sa susednim zemljama i savezima, detaljno smo se zadržali na situaciji u zonama nestabilnosti, pre svega u Avganistanu, sa stanovišta pretnji po nacionalnu bezbednost Savezne države Rusija i Belorusije“, istakao je Lukašenko.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner