Хроника

Спутњик: „Једна нација, две државе“: Турска и Азербејџан намеравају да створе заједничку војску

Штампа
среда, 28. јул 2021.

Анкара и Баку преговорају о стварању заједничке војске, преноси Спутњик Азербејџан, позивајући се на председника турског парламента.

„Председник Велике националне скупштине Републике Турске Мустафа Шентоп изјавио је током конференције за штампу у азербејџанском граду Ганџи да Турска и Азербејџан преговарају о стварању заједничке туркијске војске“, наводи се у саопштењу.

Како преноси агенција, у оквиру договора одржаваће се и војне вежбе двеју земаља.

„Наша идеја је – једна нација, две државе. И тако ће бити заувек. С тим у вези, било је много преговора и договора“, додао је.

Први трилатерални састанак председника парламената Азербејџана, Турске и Пакистана Сахибе Гафарове, Мустафе Шентопа и Ассада Кајсера одржан је у уторак у Бакуу. Након трилатералног састанка, шефови парламената потписали су Бакинску декларацију.

Оружане снаге Азербејџана и Турске већ су крајем јуна извеле заједничке тактичко-специјалне војне вежбе у Нахичеванској аутономној републици. Том приликом стране су саопштиле да је продубљивање турско-азербејџанске сарадње у војно-индустријској сфери предвиђено Шушинском декларацијом коју су земље потписале 15. јуна.

Иначе, декларација је потписана у граду Шуши у Нагорно-Карабаху и тиче се различитих области сарадње између Анкаре и Бакуа, посебно обавеза у области одбране и узајамне помоћи.

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]