Početna strana > Hronika > Sputnjik: „Jedna nacija, dve države“: Turska i Azerbejdžan nameravaju da stvore zajedničku vojsku
Hronika

Sputnjik: „Jedna nacija, dve države“: Turska i Azerbejdžan nameravaju da stvore zajedničku vojsku

PDF Štampa El. pošta
sreda, 28. jul 2021.

Ankara i Baku pregovoraju o stvaranju zajedničke vojske, prenosi Sputnjik Azerbejdžan, pozivajući se na predsednika turskog parlamenta.

„Predsednik Velike nacionalne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop izjavio je tokom konferencije za štampu u azerbejdžanskom gradu Gandži da Turska i Azerbejdžan pregovaraju o stvaranju zajedničke turkijske vojske“, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi agencija, u okviru dogovora održavaće se i vojne vežbe dveju zemalja.

„Naša ideja je – jedna nacija, dve države. I tako će biti zauvek. S tim u vezi, bilo je mnogo pregovora i dogovora“, dodao je.

Prvi trilateralni sastanak predsednika parlamenata Azerbejdžana, Turske i Pakistana Sahibe Gafarove, Mustafe Šentopa i Assada Kajsera održan je u utorak u Bakuu. Nakon trilateralnog sastanka, šefovi parlamenata potpisali su Bakinsku deklaraciju.

Oružane snage Azerbejdžana i Turske već su krajem juna izvele zajedničke taktičko-specijalne vojne vežbe u Nahičevanskoj autonomnoj republici. Tom prilikom strane su saopštile da je produbljivanje tursko-azerbejdžanske saradnje u vojno-industrijskoj sferi predviđeno Šušinskom deklaracijom koju su zemlje potpisale 15. juna.

Inače, deklaracija je potpisana u gradu Šuši u Nagorno-Karabahu i tiče se različitih oblasti saradnje između Ankare i Bakua, posebno obaveza u oblasti odbrane i uzajamne pomoći.

(Sputnjik)