Хроника

Спутњик: И храм Христа Спаситеља у Истанбулу може постати џамија

Штампа
понедељак, 10. август 2020.

 Експерти сматрају да би још једна византијска црква у Турској могла бити претворена у џамију. У питању је храм Христа Спаситеља који се још назива Хора.

Храм је изграђен још у V веку у пољима (Хора) северозападно од тадашњег града, оивиченог Константиновим бедемом. Он је познат по томе што се у њему налазе добро очувани византијски мозаици због чега је унет у списак светске баштине УНЕСКО, наводи портал „Благовест-инфо“.

На размеђу XV и XVI века, након освајања Цариграда, црква је била претворена у џамију. Турци су је били назвали Карије. Она је то остала све до средине ХХ века, када је добила статус музеја. Након тога су били откривени мозаици и фреске, који су била прекривени малтером у периоду када је имала статус џамије.

У новембру 2019. године државни савет Турске је донео одлуку да се храм преда под управу Дијанета – ресора за послове религије. Указ из 1945. године по којем је Хора била претворена у музеј је био укинут.

Одлука да се Аја Софија претвори у џамију, изазвала је оправдане сумње неких експерата да исту судбину чека и црква Христа Спаситеља.

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]