Početna strana > Hronika > Sputnjik: I hram Hrista Spasitelja u Istanbulu može postati džamija
Hronika

Sputnjik: I hram Hrista Spasitelja u Istanbulu može postati džamija

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. avgust 2020.

 Eksperti smatraju da bi još jedna vizantijska crkva u Turskoj mogla biti pretvorena u džamiju. U pitanju je hram Hrista Spasitelja koji se još naziva Hora.

Hram je izgrađen još u V veku u poljima (Hora) severozapadno od tadašnjeg grada, oivičenog Konstantinovim bedemom. On je poznat po tome što se u njemu nalaze dobro očuvani vizantijski mozaici zbog čega je unet u spisak svetske baštine UNESKO, navodi portal „Blagovest-info“.

Na razmeđu XV i XVI veka, nakon osvajanja Carigrada, crkva je bila pretvorena u džamiju. Turci su je bili nazvali Karije. Ona je to ostala sve do sredine HH veka, kada je dobila status muzeja. Nakon toga su bili otkriveni mozaici i freske, koji su bila prekriveni malterom u periodu kada je imala status džamije.

U novembru 2019. godine državni savet Turske je doneo odluku da se hram preda pod upravu Dijaneta – resora za poslove religije. Ukaz iz 1945. godine po kojem je Hora bila pretvorena u muzej je bio ukinut.

Odluka da se Aja Sofija pretvori u džamiju, izazvala je opravdane sumnje nekih eksperata da istu sudbinu čeka i crkva Hrista Spasitelja.

(Sputnjik)