Хроника

Шпанија: Десетине хиљада националиста на протесту против Педра Санчеса - оптужују га за преговоре са каталонским сепаратистима и траже ванредне изборе

Штампа
недеља, 10. фебруар 2019.

 Десетине хиљада људи изашло је на улице Мадрида на позив деснице и екстремне деснице да протестује против социјалистичког шефа владе Педра Санчеса кога оптужују да је "издао" Шпанију вођењем дијалога са каталонским сепаратистима.

Демонстранти који су носили шпанске заставе и транспаренте са натписима "Зауставите Санчеса" окупили су се на централном тргу Колон у Мадриду, два дана пред отварање историјског судјења дванаесторици каталонских водја због њихове улоге у покушају одвајања Каталоније од Шпаније у октобру 2017.

Протест је сазвала опозициона десничарска Народна партија (PP) и либерали Сијудаданоса, којима се придружила екстремнодесничарска партија Вокс (Vоx) и више радикалних екстремнодесничарских група као што је Фаланга.

Протест је организован под девизом "За уједињену Шпанију, избори одмах".

Водја Народне партије Пабло Касадо рекао је пре почетка демонстрација да је готово време Санчесове владе док је водја Сијудаданоса Алберт Ривера рекао да су дошли да кажу "не" сепаратизму и "да" Шпанији.

Касадо је позвао гласаче да казне Санчесове Социјалисте на предстојећим европским, локалним и регионалним изборима у мају.

Вођа Вокса Сантјаго Абаскал је осудио "издају нелегитимне и лажљиве владе коју подржавају непријатељи Шпаније", у осврту на каталонске сепаратисте.

Те три партије које непрестано оптужују премијера Санчеса да попушта пред уценама каталонских сепаратисте позвали су своје присталице да изадју на улице после прошлонедељне дозволе владе да независни известилац олакша будући дијалог са каталонским политичким партијама што је изазвало опште негодовање.

Упркос том уступку влада и каталонски сепаратисти који су омогућили Саншесу да додје на власт у јуну и који су му апсолутно неопходни за усвајање буџета, узајамно су се у петак оптуживали за прекид дијалога.

Уколико буџет не буде усвојен Санчес би могао да буде приморан да сазове превремене изборе пре краја мандата владе 2020. године.

(Бета-АФП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]