Početna strana > Hronika > SNV „Srbi na okup“: Barikadama se brani Srbija
Hronika

SNV „Srbi na okup“: Barikadama se brani Srbija

PDF Štampa El. pošta
utorak, 22. novembar 2011.

Svesrpsko nacionalno veće „Srbi na okup“ održalo je 22. novembra 2011, u prostorijama pres-centra UNS-a u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, konferenciju za novinare pod nazivom „Barikadama se brani Srbija“. Na konferenciji su učestvovali Milan Jezdić (poverenik za Leposavić), jeromonah Evtimije (iguman manastira Sveti Sava, Žerovnica, „Eparhija raško-prizrenska kosovsko-metohijska u egzilu“), Saša Kasalović (poverenik za Zubin Potok), Dragana Kuzmanović (novinar iz Beograda) i gđa Kosara Gavrilović (član veća). Konferencija je sazvana s ciljem da se javnost u centralnoj Srbiji i šire podstakne na aktivnije i konkretnije pružanje podrške pravednoj borbi srpskog naroda na KiM, pod čime se podrazumeva konkretni odlazak i ostanak na barikadama, u skladu sa svojim mogućnostima.

Milan Jezdić je na početku pročitao apel „Barikadama se brani Srbija“, u kome, između ostalog, piše: „Barikade na severu Kosova i Metohije su prva i poslednja linija naše ljudske, nacionalne i državne odbrane“. Jezdić je potom rekao da su sporazumi Beograda i Prištine za Svesrpsko nacionalno veće „Srbi na okup“ nevažeći i neobavezujući, jer predstavljaju ne samo kršenje Ustava Republike Srbije, već i čin veleizdaje, što su u svom saopštenju sa jedne od poslednjih sednica izneli i predstavnici zajednice opština sa severa KiM.

Jeromonah Evtimije je istakao da je posle mnogih srpskih poraza i poniženja na nacionalnom planu, narod na severu Kosova konačno reagovao na najnoviju agresiju iz Prištine, samoorganizovao se i brzom i odlučnom akcijom u poslednjem momentu sprečio instaliranje tzv. granice prema centralnoj Srbiji. Reakcija međunarodnog faktora i otvoreno stavljanje na stranu šiptarskih secesionista, dodao je jeromonah Evtimije, samo je potvrdila ono što je mnogima bilo jasno i znatno ranije, da je Kosovo i Metohija pod okupacijom.

Prema njegovim rečima, niko ne očekuje da Srbi poraze Zapad i NATO, ali se očekuje da Srbi ne učestvuju u njihovom bezakonju, da ne prihvataju otcepljenje Kosova i ne odustaju od borbe za oslobođenje svoje okupirane teritorije.

- Trenutno se na barikadama brani država Srbija. Tek kada su Srbi postavili barikade i pokazali odlučan i jasan stav da ne žele lažnu šiptarsku državu, počeli su da ih uvažavaju kao pregovarače i nude razne opcije, jer otpor nisu mogli da slome i dobiju ono što žele – rekao je jeromonah Evtimije, praveći paralelu između aktuelne srpske vlasti koju niko ne vidi kao ozbiljnog pregovarača i golorukog srpskog naroda sa severa KiM koji je blokirao najveću svetsku vojnu silu.

- Ne sme se praviti kompromis sa bezakonjem koje se zove izdaja. Moramo zauzeti jedinstven i nepokolebljiv stav da je Kosovo neotuđivo od Srbije i da se ne odričemo ni jedne jedine stope svoje otadžbine. Okupaciju možemo prihvatiti i to nije greh, ali izdaju i kapitulaciju nikako - naglasio je jeromonah Evtimije.

Saša Kasalović je rekao da je izborom Gorana Bogdanovića za ministra za KiM započeo sunovrat našeg naroda u tom delu Srbije. Bogdanović je, podsetio je Kasalović, ukinuo kosovski novčani dodatak zaposlenim Srbima. Aktuelna srpska vlast je, inače, „ispod žita“ podržala izlazak Srba južno od Ibra na tzv. kosovske izbore, uz pomoć Kfora i Euleksa proterala je bivšeg episkopa Artemija i izmestila van KiM kancelarije za vađenje ličnih dokumenata. Vlada Srbije, dodao je Kasalović, otpočela je razgovore i pregovore sa Prištinom pod mentorstvom onih koji ne žele dobro ni srpskom narodu, ni srpskoj državi. Ono što je dogovoreno i potpisano sa Prištinom, može se shvatiti kao čin veleizdaje državnih i narodnih interesa. Kasalović je ukazao i na to da postojeća vlast nije popisala stanovnike na KiM, kao i da najverovatnije neće raspisati izbore na KiM kako bi svojim zapadnim finansijerima i mentorima potvrdila da je uradila sve kako bi se KiM izdvojio iz ustavnopravnog poretka Srbije.

Kasalović je poručio svim srpskim političkim strankama, koje u svojim kampanjama pominju problem Srba sa KiM kao jedan od najvažnijih za Srbiju danas, da će svojim eventualnim izlaskom na izbore u kojima neće biti Srba sa KiM dati podršku politici Vlade Srbije i da će na taj način posredno priznati nezavisnost Kosova. Na kraju svog izlaganja, Kasalović je pozvao pregovarački tim Srbije da momentalno prekine pregovore sa Prištinom, jer je to u suprotnosti sa opstankom Srba na KiM.

Dragana Kuzmanović je ukazala na činjenicu da i Ustav Republike Srbije i Rezolucija 1244 tretiraju KiM kao sastavni deo Srbije. Kuzmanovićeva je zatim pročitala pismo poznate italijanske novinarke Marije Veke, sa vrlo jasnim pitanjem postavljenim Vladi Srbije i međunarodnoj javnosti.

„Zašto se predsednik Tadić i šef UNMIK-a za Kosovo, pozivaju na Rezoluciju 1244 i traže od Srba sa Kosova i Metohije da omoguće slobodu kretanja međunarodnim snagama, a ne pozivaju se takođe na Rezoluciju 1244 i ne traže da se na Kosovo i Metohiju vrati 1.000 srpskih vojnika i policajaca čiji bi zadatak, takođe predviđen istom rezolucijom, bio, da omoguće povratak izbeglica, uklanjanje mina, čuvanje srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, a između ostalog je predviđeno i njihovo prisustvo na administrativnim prelazima.

Znači, predsednik Tadić brani vojnike i oficire KFOR-a, UNMIK-a i EULEKS-a, zalažući se za njihovu slobodu kretanja, ali se ne zalaže i ne brani svoj sopstveni narod. To nije normalno. Za mene, kao strankinju i pažljivog posmatrača, to mi izgleda veoma čudno, a naročito sada kada su Srbi na Kosovu i Metohiji izloženi svakoj vrsti napada, kada ih gotovo svakodnevno ubijaju i kada im je potrebna solidarnost sa Srbijom čiji su oni integralni deo.

Svu moju solidarnost, moje angažovanje, moj sveukupni rad, posvećujem pravu na život i dostojanstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, piše u pismu Marije Veke, koja je pisala o trgovini ljudskim organima nestalih Srba i više od trideset puta posetila KiM.

Na samom kraju, gđa Kosara Gavrilović pročitala je svoj tekst u kome je opisala kako je posetila barikade u Zupču.

(NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Šta mislite ko će osvojiti Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner