Početna strana > Hronika > Slobodan Stupar: Srpska desnica je "prepisivački" projekat Vučića i BIA, reprodukuju onu istu priču koji je svojevremeno pravio Milošević angažujući Šešelja
Hronika

Slobodan Stupar: Srpska desnica je "prepisivački" projekat Vučića i BIA, reprodukuju onu istu priču koji je svojevremeno pravio Milošević angažujući Šešelja

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 11. novembar 2019.

Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu pokrenulo je predistražni postupak u slučaju pretnji lidera Srpske desnice Miše Vacića gradonačelniku tog grada Nebojši Zelenoviću, potvrdio je za N1 viši javni tužilac Zoran Obradović. Sličan incident lidera Srpske desnice iz Bujanovca još uvek nije dobio epilog.

"E pa Zelenovicu, evo me u Šapcu, tvome Šapcu!", poručio je Miša Vacić, lider Srpske desnice, jednom od retkih opozicionih gradonačelnika u Srbiji. Žar političke borbe ili otvorena pretnja?

"Srušili smo Austrougarsko carstvo, ovde u Šapcu su se skoncentrisale snage da im zadaju završini udarac, da ih gurnu niz Cer u srpsku Drinu i podavimo, e tako ćemo i sa Zelenovićem i njegovim kriminalcima", rekao je Vacić.

Vacić je kasnije objasnio da je zapravo hteo da kaže će Zelenovic udaviti, ne u reci, već na izborima. Ipak, da li je ovo pretnja konačni sud daće tužilaštvo. Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu pokrenulo je predistražni postupak.

"Zatražili smo od policije da nam dostavi obaveštenja šta se tačno dogodilo te večeri. Biće pregledani video zapisi i saslušani svedoci. Očekujemo da ćemo u dogledno vreme imati sve potrebne informacije", navode u tužilaštvu.

I dok bi opozicionog gradonačelnika Nebojšu Zelenovića davili, hapsili i pljuvali, za naprednjake imaju razmevanja. Posebnu pohvalu od Vacića dobio je Branko Malović, pančevački naprednjak za koga opozicija tvrdi da je"organizator batinaških odreda, posebno uoči lokalnih izbora".

"Ja znam da kod vas postoji jedan čovek zvani Branko koji ih drži lepo gde im je mesto i to pozdravljam i u Srpskoj desnici će uvek imati partnera da se sačuva red i mir", izjavio je Vacić.

Srpska desnica je u ozbiljnim priprema za izbore, ne samo sa formiranjem odbora, već i sa postavljanjem bilborda.

"Odakle njima novac da to postave? Ja ne volim priče o tajnim službama, ali verovatno je projekat vlasti i nekih bezbednosnih službi, pa onda se priča o tome da srpska desnica uđe u parlament", ocenio je novinar Veljko Pajović.

To je prepisivanje od Slobodana Miloševića, kaže novinar Slobodan Stupar.

"Srpsku desnicu, ovakvu kakvu danas vidimo, proizvod je Aleksandra Vučića uz pomoć službe državne bezbednosti, odnosno Bezbednosno-informativne agencije. Oni reprodukuju onu istu priču koji je pravio Milošević svojevremeno, angažujući Vojislava Šešelja. Milošević je bio original, a ovo sada je farsa", navodi Stupar.

A farsa treba da posluži za to da se domaća i strana javnosti uvere da je vlast naprednjaka jedina brana ekstremizmu, kaže Stupar.

"Suština priče je - ako je jednom izgubim, evo kakvi će doći. Šta sve strašno može da se dogodi ukoliko ja ne budem na vlasti. Čitava Vučićeva priča je - nemojte da ja silazim sa vlasti", izjavio je Stupar.

Ovo nije prvi Vacićev incident. U oktobru je u Bujanovcu na osnivanju odbora stranke rekao da su najveći problem u tom gradu "domaći izdajnici koji šuruju sa Šiptarima" i da će oni, kako je naveo, "biti raseljeni zato što drugima uništavaju živote". Tužilaštvo je naložilo bujanovačkoj policiji da prikupi informacije, ali epiloga ovog slučaj za sada nema.

(N1)