Хроника

Слободан Првановић: Распустити УО РТС и забранити Пинк, Хепи и Студио Б

Штампа
петак, 13. март 2020.

Представници академске заједнице предали су Регулаторном телу за електронске медије захтев за разрешење чланова Управног одбора Радио-телевизије Србије и забрану емитовања информативног и политичког програма на 30 дана телевизијама Хепи, Пинк и Студио Б.

Пошто, како наводе, РТС није испунио њихове захтеве да почне објективно и професионално да извештава, а затим и да целокупно руководство те медијске куће поднесе оставке, академска заједница обратила се РЕМ-у.

Они траже да РЕМ разреши чланове Управног одбора РТС-а и забрани емитовање информативног и политичког програма телевизији Пинк, Хепи и Студио Б на 30 дана.

"На једној страни имамо РТС који се бави једном врстом "меке" пропаганде, односно обмањују градјане на тај начин што не објављују комплетне и потпуне информације. Док ове комерцијалне телевизије се баве много "отровнијом" пропагандом, то сте имали прилике и сами да се уверите, они распирују мржњу на политичкој основи што је експлицитно забрањено законом", каже научни саветник Института за физику Слободан Првановић.

Захтев је потписало 74 члана академске заједнице.

"Мислим да ће нам ова пандемија, ова ситуација показати колико смо у праву и то не само када говоримо о политици већ уопште о функционисању државе у којој не постоје инситутиције, односно у којој обични грађани немају апсолутно никакво поверење у функционисање државних органа, у функционисање медијских кућа, информативних сервиса", сматра професорка Биолошког факултета Биљана Стојковић.

Првановић је навео да ће, уколико комерцијалне телевизије по истеку забране од 30 дана наставе са "досадашњом праксом", академска заједница затражи да РЕМ одузме дозволе за рад тим медијима.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]