Početna strana > Hronika > Slobodan Prvanović: Raspustiti UO RTS i zabraniti Pink, Hepi i Studio B
Hronika

Slobodan Prvanović: Raspustiti UO RTS i zabraniti Pink, Hepi i Studio B

PDF Štampa El. pošta
petak, 13. mart 2020.

Predstavnici akademske zajednice predali su Regulatornom telu za elektronske medije zahtev za razrešenje članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije i zabranu emitovanja informativnog i političkog programa na 30 dana televizijama Hepi, Pink i Studio B.

Pošto, kako navode, RTS nije ispunio njihove zahteve da počne objektivno i profesionalno da izveštava, a zatim i da celokupno rukovodstvo te medijske kuće podnese ostavke, akademska zajednica obratila se REM-u.

Oni traže da REM razreši članove Upravnog odbora RTS-a i zabrani emitovanje informativnog i političkog programa televiziji Pink, Hepi i Studio B na 30 dana.

"Na jednoj strani imamo RTS koji se bavi jednom vrstom "meke" propagande, odnosno obmanjuju gradjane na taj način što ne objavljuju kompletne i potpune informacije. Dok ove komercijalne televizije se bave mnogo "otrovnijom" propagandom, to ste imali prilike i sami da se uverite, oni raspiruju mržnju na političkoj osnovi što je eksplicitno zabranjeno zakonom", kaže naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović.

Zahtev je potpisalo 74 člana akademske zajednice.

"Mislim da će nam ova pandemija, ova situacija pokazati koliko smo u pravu i to ne samo kada govorimo o politici već uopšte o funkcionisanju države u kojoj ne postoje insituticije, odnosno u kojoj obični građani nemaju apsolutno nikakvo poverenje u funkcionisanje državnih organa, u funkcionisanje medijskih kuća, informativnih servisa", smatra profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković.

Prvanović je naveo da će, ukoliko komercijalne televizije po isteku zabrane od 30 dana nastave sa "dosadašnjom praksom", akademska zajednica zatraži da REM oduzme dozvole za rad tim medijima.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner