Početna strana > Hronika > Slavica Đukić-Dejanović: U interesu Srbije kompromisno rešenje po pitanju KiM
Hronika

Slavica Đukić-Dejanović: U interesu Srbije kompromisno rešenje po pitanju KiM

PDF Štampa El. pošta
subota, 12. decembar 2009.

BEOGRAD – Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović navela je danas u Beogradu kako očekuje da će savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije biti zasnovano na međunarodnom pravu i pravdi, koje je na strani Srbije.

„Srbija na svojoj strani ima osnovne principe međunarodnog prava na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznate države, a koje je pre svega zasnovano na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Povelji UN i Završnom aktu iz Helsinkija”, istakla je Đukić Dejanović.

Predsednica Skupštine je govorila na skupu „Glas podrške srpskoj delegaciji koja u Međunarodnom sudu zastupa interese Srbije”, koji je u Skupštini Srbije organizovalo Udruženje žena sa Kosova i Metohije.

Predsednica srpskog parlamenta je ukazala na to da Srbija na svojoj strani, pored ostalog, ima „dve trećine sveta”, 130 država članica UN koje nisu priznale ilegalan akt privremenih institucija samouprave u Prištini, stalne članice Saveta bezbednosti UN – Narodna republika Kina i Rusija, koje su su pred MSP podržale stav zvaničnog Beograda zajedno sa Argentinom, Brazilom, Španijom, Kiprom, Bolivijom, Vijetnamom, Belorusijom Rumunijom i Venecuelom.

Đukić-Dejanović je istakla da interes Srbije da se pronađe kompromisno rešenje pitanja Kosmeta zastupaju i legitimno izabrani predstavnici u svojim svakodnevnim aktivnostima, među njima i poslanici republičkog parlamenta kroz rad skupštinskih tela za dosledno sprovođenje spoljne politike države.

„Čvrsta opredeljenost naše države za poštovanje i primenu međunarodnog prava i obnavljanje pregovora o statusu Kosova i Metohije potvrđuje se i u normativnom delu”, istakla je Đukić-Dejanović i dodala da je u parlamentu od 2001. ratifikovano niz dokumenata kojima se ističe neophodnost pravilnog rešavanja pitanja Kosmeta.

Smilja Avramov, profesor međunarodnog prava u penziji, pozdravila je odluku Srbije da se obrati MSP, ali je napomenula da ne može sa velikim optimizmom da govori o toj instituciji kao što je to nekada radila.

Profesorka Avramov je mišljenja da je u toku proces urušavanja sistema UN, čija je glavna sudska instanca MSP, a da su bombardovanje Srbije 1999. i otcepljenje Kosmeta 2008. paradigma tog urušavanja.

„Jako je dobro što smo se obratili tom sudu, ali bih zamerila predsedniku Srbije Borisu Tadiću na rečenici da ćemo se za Kosovo i Metohiju braniti diplomatskim sredstvima. Ja bih dodala – borićemo se svim sredstvima, uključujući i vojno kad dođe trenutak, ali taj trenutak nije došao”, navela je Avramov.

Predsednica Udruženja žena sa Kosova i Metohije Desa Topličić istakla je da je to udruženje organizovanjem skupa želelo da pošalje poruku da je proglašenje nezavisnosti pokrajine nelegalno i da Albanci nisu imali prava na otcepljenje, da su oni pretnja po bezbednost u pokrajini i u regionu, te da je Kosmet sastavni deo Srbije.

Desa Topličić je, takođe, izrazila uverenje da će odluka MSP biti ispravna i u skladu sa međunarodnim pravom, koje je na strani Srbije.

(Tanjug)