Početna strana > Hronika > Skupština Srbije: Poslanici raspravljali o izmenama Zakona o kulturi, koje se sada usaglašavaju sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti
Hronika

Skupština Srbije: Poslanici raspravljali o izmenama Zakona o kulturi, koje se sada usaglašavaju sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti

PDF Štampa El. pošta
sreda, 28. jul 2021.

Skupština Srbije raspravlja o izmenama Zakona o kulturi, koje se sada usaglašavaju sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti. Predloženim rešenjem Nacionalni savet za kulturu, upravni i nadzorni odbori ustanova kulture treba da obezbede najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola.

Razlozi za izmene Zakona u kulturi se odnose na obavezu usaglašavanja sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti.

"Osetno neuravnotežena zastupljenost polova postoji kada je zastupljenost jednog pola niža od 40 odsto u odnosu na drugi pol. Shodno tome, postoji obaveza usaglašavanja Zakona o kulturi kao sistemskog akta kojim se uređuje kultura sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti", navela je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

"Pozivam sve ministre u Vladi da to urade i da omoguće da imamo 40 odsto žena zastupljenih u upravnim i nadzornim odborima ovog puta ustanova kulture, a oni to neka učine za upravne odbore ustanova i institucija koje postoje u njihovim resorima", naglasila je Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja.

Uz konstataciju da kada se govori o manje zastupljenom polu misli na žene – iz skupštinske klupe i pitanje kako će se to pravilo primenjivati u praksi.

"Kako ćemo ovo primeniti recimo u rudarskim jamama gde je mnogo više muškog pola, kako ćemo to primeniti u komunalnim preduzećima, ekipama za pražnjenje smeća, da li ćemo i tu raditi tako ekspresno, ideološki", naveo je Vladan Glišić, samostalni poslanik.

"Na čelnim mestima ustanova kulture u Republici je otprilike pola-pola muškog i ženskog pola. Ja sam više zagovornik da to ne pratim toliko, nego ko je kvalitetniji i u konkurenciji treba da prođe bez obzira da li je muškarac ili žena", dodala je Gojkovićeva.

Izmenama Zakona o kulturi utvrđuje se obaveza da upravni odbori ustanova kulture od pet članova imaju najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola. Zakon o rodnoj ravnopravnosti je u primeni od 1. juna kojim se uvodi uravnotežena zastupljenost polova.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner