Početna strana > Hronika > Skupština Srbije razmatra amandmane na set finansijskih zakona; Poslanici SNS opet na naziv i prve članove prvog zakona podneli veliki broj amandmana, da bi se potrošilo vreme opoziciji
Hronika

Skupština Srbije razmatra amandmane na set finansijskih zakona; Poslanici SNS opet na naziv i prve članove prvog zakona podneli veliki broj amandmana, da bi se potrošilo vreme opoziciji

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 16. april 2018.

 Poslanici vladajuće većine podneli su oko 380 amandmana na prvu tačku dnevnog reda, odnosno Predlog zakona o planskom sistemu Srbije, što je danas naišlo na negodovanje opozicije jer će vladajuća većina kao i prethodnih nekoliko sednica, potrošiti gotovo sve vreme za raspravu u pojedinostima a da se o ostalim zakonima neće ni raspravljati.

Vladajuća većina podnela je ponovo na prvi član prvog zakona amandmane "sa osvrtom" na unapređenje ekonomskog razvoja, medicinskih ustanova, prava deteta, povećanje investicija u privredu, na digitalizaciju uprave, razvoj univerzitetskog sistema. 

Amandmane je Vlada Srbije odbila uz obrazloženje da "suštinski ne doprinose unapređenju predloga zakona". 

Poslanik Socijaldemokratske stranke Nenad Konstantinović rekao je da su amandmani podneti kako ne bi došli u situaciju da opozicija bilo šta govori i kako se ne bi čula nijedna reč kritike. On je kazao da se zbog amandmana vladajuće većine neće ništa čuti o preostalim finansijskim zakonima koji su na dnevnom redu i da se na taj način obesmišljava parlamentarizam. 

"Vi ne želite dijalog o bilo kakvoj temi, vi ne trpite kritike", rekao je Konstatinović i dodao da postoje amandmani koji su dobri za sve i koji bi mogli biti prihvaćeni, ali da o njima neće moći da se govori. 

Poslanici Srpske radikalne stranke, međutim, dosetili su se kako da ipak da govore o predloženom zakonu tako što su podneli amandmane na naslov predloženog zakona. 

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić odgovarajući Konstantinoviću ironično je rekao da su amandmani opozcije "fenomenalni" i "inventivni" te pročitao jedan od predloženih, koji glasi da se član zakona briše. 

"Evo da pročitam jedan amandman: ’Član jedan briše se’. Eto toliko je toliko je inventivan i sadržajan", rekao je Orlić. 

Stefanović o koncesiji: Dobijete milijardu i po evra, a aerodrom ostane vaš

Poslanici u Skupštini Srbije danas su tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije raspravljali o tome koja vlast je i koliko doprinela propasti srpske privrede. Govorilo se ponovo o aerodromu u Nišu "Konstatnin Veliki" i koncesiji aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, privatizacijama državnih preduzeća, ali i mnogim drugim temama poput nabavke aviona, poljoprivrednim mašinama i bombardovanju SRJ 1999. godine.

Temu o beogradskom aerodromu pokrenuo je šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić koji je ponovo tražio objavljivanje ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma. Ćirić je izneo i stav da ključne infrastrukturne projekte ne treba davati u koncesiju niti privatizovati, već da treba zadržati većinsko vlasništvo nad infrastrukturom.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović mu je odgovorio da je koncesija dobra jer "dobijete milijardu i po evra, a (aerodrom) ostane u vašem vlasništvu".

"Ako mislite da država danas ima milijardu i po evra da može da uloži, nema. Nama treba tih milijardu i po evra", rekao je Stefanović.

On je ocenio i da se "podigla velika prašina oko nečega što je samo dobra želja Vlade da učini nešto za građane".

Amandmane s osvrtom na poljoprivredni razvoj, privredni rast, vladavinu prava i druge branili su poslanici Srpske napredne stranke navodeći da su dobri i da "otvaraju zanimljive teme" pa se tako došlo i do teme o bivšem lideru DSS-a Vojislavu Koštunici. Poslanik SNS Veroljub Arsić govoreći o amandmanu sa posebnim osvrtom na privredni rast rekao je da je najveću štetu privrednom razvoju i standardu građana doneo DOS koji je predvodio Koštunica.

"Taj isti Vojislav Koštuinica vodio je tri države, koje postoje sada u nešto drugačijem obliku. Bio je predsednik SRJ, ukinuo je, neustavno. Bio je predsednik Vlade Srbije kada je postojala državna zajednica, koja je prestala da postoji opet neustavno. Na kraju bio je predsednik Vlade kada je naša južna pokrajina proglasila samostalnost. To su rezultati koji su doveli do privredne situacije kakva je zatečena 2012. godine", kazao je Arsić. 

On se osvrnuo na loše privatizacije sprovede tokom prethodne vlasti, odbacujući kritike opozicije zbog namere Vlade da preuze vlasništvo nad niškim aerodromom i zbog koncesije beogradskog aerodroma, navodeći da su prethodnici "sve upropastili" i da sada kada neko hoće nešto da uredi, "oni imaju naknadnu pamet".  Poslanica SNS Aleksandra Tomić rekla je da opozicija kritikuje dobre korake sadašnje vlasti, a da zaboravlja kako je prodat "C market" u "kabinetu tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice". 

"Kako je tada gospodin (Miroslav) Mišković kupio za jeftine pare sve lance marketa u Srbiji i postao jedan od sto članova Forbsove liste. To nije mogao da zaradi nigde, nego jednostavno od državnih para, iz budžeta Republike Srbije, kada je uzeo novac svih građana Srbije", rekla je Tomić.

Skupština Srbije razmatra amandmane na set finansijskih zakona

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je danas rad razmatranjem amandmana na predloge zakona iz oblasti finansija.Na dnevnom redu sednice je 20 tačaka, a među njima su Predlog zakona o planskom sistemu Srbije, na koji je podneto 534 amandmana, kao i izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju, na koji je podneto 57, te izmene i dopune Zakona o računovodstvu, na koji je podneto 10 amandmana.

Poslanici će u pojedinostima razmatrati i dopune Zakona o reviziji, kao i o izmenama i dopunama Zakona o faktoringu kao i o izmenama Zakona o poreskom postupku i administraciji, na koji je podneto 155 amandmana.

Na izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost podneto je 19 amandmana, a na izmene i dopune Zakona o akcizama 16 amandmana.

Na izmene Zakona o igrama na sreću podneto je 15 amandana.

Na dnevnom redu su, između ostalog, i davanje garancije za izgradnju vetroparka "Kostolac", garancije za Srbijagas, a tokom rasprave u načelu polemisalo se i o izmeni i dopuni Konvencije o privremenom uvozu.

Među tačkama je i potvrđivanje finansijskog ugovora za železničku prugu Niš-Dimitrovgrad kao i još nekoliko sporazuma.

Pored toga, na dnevnom redu je i izbor članova Državne revizorske institucije (DRI), organizacija rada Narodne skupštine i izbor člana Komisije za hartije od vrednosti.

Skupština je završila objedinjenu raspravu o zakonima u četvrtak, 12. aprila, a tokom rasprave polemisalo se i o Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu, kao i ko iz budžeta "ispumpava" novac, ali i o tome da li je Srbija na "crnoj listi" Organizacije za sprečavanje pranja novca FATF-a.

Poslanici SNS su na naziv i prve članove prvog zakona opet podneli veliki broj amandmana, da bi se na taj način potrošilo vreme opoziciji za raspravu.

(Beta-Tanjug-NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da Srbija adekvatno obeležava 100. godišnjicu proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner