Početna strana > Hronika > Skupština Srbije: Budžet za 2023. je veći za 7,8 odsto u odnosu na aktuelni rebalans. Ana Brnabić: Imamo nikada veći budžet za kapitalne investicije, a penzije će kumulativno, sa povišicom od novembra i januara, porasti za 20,8 odsto
Hronika

Skupština Srbije: Budžet za 2023. je veći za 7,8 odsto u odnosu na aktuelni rebalans. Ana Brnabić: Imamo nikada veći budžet za kapitalne investicije, a penzije će kumulativno, sa povišicom od novembra i januara, porasti za 20,8 odsto

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 05. decembar 2022.

Poslanici na trećoj sednici jesenjeg zasedanja razmatraju predloženi budžet za narednu godinu. Budžet za 2023. je veći za 7,8 odsto u odnosu na aktuelni rebalans, a deficit od 3,3 procenta dogovoren je sa MMF-om. Imamo nikada veći budžet za kapitalne investicije, a penzije će kumulativno, sa povišicom od novembra i januara, porasti za 20,8 odsto, rekla je u parlamentu premijerka Ana Brnabić.

12.57

Brnabić: Smanjujemo deficit, povećavamo plate, penzije, investicije

Predlog budžeta za 2023. godinu prati prioritete koji su izneti u ekspozeu za period do 2024, a jedan od njih je da se održi fiskalna stabilnost, rekla je premijerka Ana Brnabić obrazlažući pred poslanicima u Skupštini budžet za sledeću godinu.

Navela je da je planiran deficit od 3,3 odsto BDP-a, a deficit je u rebalansu za ovu godinu iznosio 3,9 odsto, što prema premijerkinim rečima znači da se vraćamo u pretkrizne godine kada je reč o ovom parametru.

"Imamo nikada veći budžet za kapitalne investicije, ulazemo u energetiku, prosvetu, nauku, inovacije, kulturu. Javni dug će biti ispod 60, odnosno 56,1 odsto BDP, a što je veoma važno, imamo prostor i dalje ćemo se boriti da stalno povećavamo plate i penzije", rekla je Brnabić.

Istakla je da će penzije kumulativno, sa povišicom od novembra i januara, porasti za 20,8 odsto i da smo među retkim zemljama u Evropi koje uprkos raznim krizama i ratu u Ukrajini, idemo u rast plata i penzija.

11.50

Predstavnici dela opozicije reklamiraju povrede Poslovnika

Predstavnici pojedinih opozicionih grupa su, na početku sednice Skupštine, reklamirali povrede Poslovnika o radu, jer im nije dozvoljeno, kako kažu, da u nedelju predaju na vreme predloge dopuna dnevnog reda.

Dok je šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović govorio o razlozima zbog kojih treba da se produži rasprava o usvojenim tačkama dnevnog reda, poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta je ustao sa mesta i otišao do ministara i delio im letke, zbog čega je dobio opomenu.

Pedviđeni ukupni prihodi i primanja su u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, što je 7,8 odsto više nego ove godine, dok su rashodi planirani u visini od 2.107,4 milijarde dinara.

Pred parlamentarcima su 35 tačaka dnevnog reda, među njima su i predlozi za izbor sudija koji se prvi put biraju na sudijsku fukciju, kao i ratifikacija međunarodnih ugovora.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS, uoči sednice, da se budžet za narednu godinu zasniva na tri stuba: povećanju standarda građana, kapitalnim investicijama i energetici, i da je pravljen sa veoma konzervativnim pristupom, jer se mogu očekivati veći prihodi od planiranih.

Naveo je da će penzije kumulativno, sa povišicama od novembra i januara biti veće za 20,8 odsto, a plate u javnom sektoru za 12,5 odsto. Minimalna zarada u Srbiji će prema njegovim rečima sledeće godine biti veća od 40.000 dinara, a poslodavci će biti rasterećeniji.

Drugi stub se tiče investicija o čemu je ministar rekao da se za projekte predviđa 6,8 odsto budućeg budžeta i naglasio da se neće odustati ni od jedne kapitalne investicije. Rekao je da je treći stub energetika i da je u budžetu ostavljena rezerva za nabavku i gasa i struje.

I niz ekonomskih zakona na dnevnom redu

Osim budžeta, na dnevnom redu Skupštine Srbije nalazi se niz ekonomskih zakona, kao što izmene i dopune Zakona o elektronskom fakturisanju, kojim se preciziraju postojeće odredbe i radi dodatno usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirima, kako bi sistem e-faktura još bolje funkcionisao.

Takođe i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu, kao i porezu na dohodak građana i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. 

Uoči početka sednice, poslanici dela opozicije održali su konferenciju za novinare na kojoj su negodovali zbog načina na koji je sednica zakazana.

Predlog budžeta dobio je "zeleno svetlo" Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. 

Fiskalni savet je ocenio da predlog budžeta donosi umerena poboljšanja fiskalne politike koja su još uvek u senci ogromnih troškova za pokrivanje gubitaka državnog energetskog sektora.

(RTS) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner