Хроника

Скупштина Цетиња: Влада Црне Горе крши права Црногорске православне цркве

Штампа
уторак, 14. септембар 2021.

Извршна и законодавна власт, супротно међународним документима и Уставу Црне Горе, спроводе активности којима се онемогућава остварење права на слободу мисли, савести и вероисповести верницима и свештенству Црногорске православне цркве (ЦПЦ), закључено је на седници Скупштине Цетиња, пренела је РТЦГ.

Скупштина је усагласила закључке о грађанској иницијативи да се право својине Цетињског манастира пренесе на ЦПЦ, а о тим закључцима одборници ће гласати у петак.

Закључцима Скупштине подржава се иницијатива ради омогућавања равноправности у коришћењу Цетињског манастира свим православним верницима и равноправног и слободног вршења верских обреда и верских послова свим православним верским заједницама у Црној Гори.

Скупштина Цетиња позвала је представнике међународних организација, међународне институције и организације цивилног друштва да допринесу остваривању и заштити угрожених права и слобода грађана Црне Горе, као и утврђивању одговорности за поступање државних институција супротно међународним документима и стандардима.

Скупштина је осудила деловање Владе Црне Горе, позвала је да се уздржи од даљег противправног поступања и да повуче донете акте и спроведене радње, „којима се без законског утемељења жели забранити Цетињу да располаже имовином која се налази у њеном неспорном власништву“.

Поред тога, Скупштина Цетиња „забранила је било какво адаптирање, реконструкцију или грађење у зони заштићеног културног добра Цетињски манастир, без претходно добијене сагласности градских власти“.

Влада Црне Горе раније је објавила да је донела одлуку о забрани отуђења и оптерећења свих објеката и парцела које користи Цетињски манастир, као и да је та одлука већ забележена у листу непокретности.

Влада је, такође, Управи за катастар и државну имовину наложила да без одлагања спроведе одлуку донету 2005. године и да у листу непокретности као власника Цетињског манастира уместо града Цетиња упише државу.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]