Хроника

Скопље: Подигнута НАТО застава испред зграде владе Македоније, председник Ђорђе Иванов није присуствовао церемонији

Штампа
уторак, 12. фебруар 2019.

Застава НАТО данас је, уз интонирање химне те алијансе, подигнута испред зграде владе Македоније, која ће се ускоро звати Северна Македонија.

Церемонији на платоу испред зграде владе присуствовао је шеф Канцеларије НАТО у Скопљу Зоран Јанковић и представавници парламента, владе, војске Македоније, дипломатског кора, као и војни аташеи и представници верских заједница. Након што је застава НАТО подигнута поред заставе Македоније, македонски премијер Зоран Заев је рекао да је његова земља успела да се са "споредног балканског колосека, на којем је чекала деценијама, врати на главни аутопут ка Европи".

"Застава НАТО, заједно са европском и нашом заставом одређује нашу и будућност наших поколења. То није само симбилока, то је реалност. То је нова страница у нашој историји", рекао је Заев који је говор завршио речима: "Да живи европска Република Северна Македонија, да живи Евопа, да живи НАТО, да живе грађани".

Према његовим речима, Македонија, која ће "ускоро носити географски прецизно име Северна Македонија", ових дана започиње следећу комплексну етапу изградње државе по европским стандарима.

"Започињемо еру изградње демократског друштва равноправних грађана, који стреме да освоје европске вредности. Нико више нас неће блокорати споља. Одлукама нашег и грчког парламента позивом чланица НАТО већ учествујемо у раду најмоћнијег савеза на свету", рекао је македонски премијер.

Како је истакао, македонски грађани могу да буду спокојни и потпуно сигурни да завршавањем ратификације у парламентима свих савезника, њихова земља, "која ће ускоро носитри географски прецизно име Северна Макдонија, постаље 30. пуноправна члнаница НАТО са правом гласа".

"Тим чином постајемо безбедна земља, постајемо свој на свом", рекао је македонски премиијер Зоран Заев.

Са прочеља зграде владе Македоније у центру Скопља јуче је већ уклоњен натпис "Влада Републике Македоније" у оквиру припрема за промену имена државе што је обавеза из договора са Грлчком о решавању спора око имена и услов за НАТО и европску интеграцију земље.

Протокол о приступању Македоније НАТО амбасадори земаља чланица су потписали 6. фебруара у Бриселу, а прва земља која га је ратификовала у свомпарламенту је Грчка, која је то урадила у петак 8. фебруара чиме су испуњени услови да Македонија промени име.

Словенија је најавила да ће тај протокол ратификовати сутра, а Албанија у четвртак, а на обе седнице парламента присуствоваће председник парламента Македоније Талат Џафери.

Македонски национални координатор за НАТО Стево Пендаровски изјавио је да је Македонија де факто постала чланица НАТО када су земље чланице Алијансе потписале приступни протокол. Северна Македонија ће пуноправна чланица НАТО постати када свих 29 земаља Алијансе у својим парламентима ратификују протокол.

Ко није позван, а ко није дошао на подизање заставе

Председник Македоније Ђорђе Иванов није присуствовао церемонији подизања заставе НАТО испред македонске владе.

У кабинету македонског председника су телевизији Телма рекли да Иванов није био позван на подизање заставе НАТО, док из македонске владе тврде да је био званично и уредно позван.

"Председнику Иванову је послат позив за церемонију и преко курирске службе и електронски. Немамо информацију зашто није дошао", рекли су у прес служби македонске владе.

Свечаности нису присуствовали ни лидер македонске опозиције Христијан Мицкоски, ни Али Ахмети, лидер највеће албанске партије ДУИ, која је мањи партнер СДСМ Зорана Заева у Влади Македоније. Они нису дошли због, како су пренели медији, раније уговорених обавеза.

Из највеће опзиционе партије ВМРО ДПМНЕ су, како преноси портал МКД (мкд.мк), рекли да је Мицкоски добио позив, али да није присуствовао јер је претходно имао заказане друге радне обавезе.

Како је пренео дневник Независни весник у онлајн издању (независен.мк), из ДУИ су објаснили да је Ахмети јуче добио позив, али због кратког времена није могао да буде промењен већ договорени "густ распоред" лидера највеће странке Албанаца у Македонији.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]