Početna strana > Hronika > Skoplje: Podignuta NATO zastava ispred zgrade vlade Makedonije, predsednik Đorđe Ivanov nije prisustvovao ceremoniji
Hronika

Skoplje: Podignuta NATO zastava ispred zgrade vlade Makedonije, predsednik Đorđe Ivanov nije prisustvovao ceremoniji

PDF Štampa El. pošta
utorak, 12. februar 2019.

Zastava NATO danas je, uz intoniranje himne te alijanse, podignuta ispred zgrade vlade Makedonije, koja će se uskoro zvati Severna Makedonija.

Ceremoniji na platou ispred zgrade vlade prisustvovao je šef Kancelarije NATO u Skoplju Zoran Janković i predstavavnici parlamenta, vlade, vojske Makedonije, diplomatskog kora, kao i vojni atašei i predstavnici verskih zajednica. Nakon što je zastava NATO podignuta pored zastave Makedonije, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da je njegova zemlja uspela da se sa "sporednog balkanskog koloseka, na kojem je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Evropi".

"Zastava NATO, zajedno sa evropskom i našom zastavom određuje našu i budućnost naših pokolenja. To nije samo simbiloka, to je realnost. To je nova stranica u našoj istoriji", rekao je Zaev koji je govor završio rečima: "Da živi evropska Republika Severna Makedonija, da živi Evopa, da živi NATO, da žive građani".

Prema njegovim rečima, Makedonija, koja će "uskoro nositi geografski precizno ime Severna Makedonija", ovih dana započinje sledeću kompleksnu etapu izgradnje države po evropskim standarima.

"Započinjemo eru izgradnje demokratskog društva ravnopravnih građana, koji streme da osvoje evropske vrednosti. Niko više nas neće blokorati spolja. Odlukama našeg i grčkog parlamenta pozivom članica NATO već učestvujemo u radu najmoćnijeg saveza na svetu", rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, makedonski građani mogu da budu spokojni i potpuno sigurni da završavanjem ratifikacije u parlamentima svih saveznika, njihova zemlja, "koja će uskoro nositri geografski precizno ime Severna Makdonija, postalje 30. punopravna člnanica NATO sa pravom glasa".

"Tim činom postajemo bezbedna zemlja, postajemo svoj na svom", rekao je makedonski premiijer Zoran Zaev.

Sa pročelja zgrade vlade Makedonije u centru Skoplja juče je već uklonjen natpis "Vlada Republike Makedonije" u okviru priprema za promenu imena države što je obaveza iz dogovora sa Grlčkom o rešavanju spora oko imena i uslov za NATO i evropsku integraciju zemlje.

Protokol o pristupanju Makedonije NATO ambasadori zemalja članica su potpisali 6. februara u Briselu, a prva zemlja koja ga je ratifikovala u svomparlamentu je Grčka, koja je to uradila u petak 8. februara čime su ispunjeni uslovi da Makedonija promeni ime.

Slovenija je najavila da će taj protokol ratifikovati sutra, a Albanija u četvrtak, a na obe sednice parlamenta prisustvovaće predsednik parlamenta Makedonije Talat DŽaferi.

Makedonski nacionalni koordinator za NATO Stevo Pendarovski izjavio je da je Makedonija de fakto postala članica NATO kada su zemlje članice Alijanse potpisale pristupni protokol. Severna Makedonija će punopravna članica NATO postati kada svih 29 zemalja Alijanse u svojim parlamentima ratifikuju protokol.

Ko nije pozvan, a ko nije došao na podizanje zastave

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov nije prisustvovao ceremoniji podizanja zastave NATO ispred makedonske vlade.

U kabinetu makedonskog predsednika su televiziji Telma rekli da Ivanov nije bio pozvan na podizanje zastave NATO, dok iz makedonske vlade tvrde da je bio zvanično i uredno pozvan.

"Predsedniku Ivanovu je poslat poziv za ceremoniju i preko kurirske službe i elektronski. Nemamo informaciju zašto nije došao", rekli su u pres službi makedonske vlade.

Svečanosti nisu prisustvovali ni lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski, ni Ali Ahmeti, lider najveće albanske partije DUI, koja je manji partner SDSM Zorana Zaeva u Vladi Makedonije. Oni nisu došli zbog, kako su preneli mediji, ranije ugovorenih obaveza.

Iz najveće opzicione partije VMRO DPMNE su, kako prenosi portal MKD (mkd.mk), rekli da je Mickoski dobio poziv, ali da nije prisustvovao jer je prethodno imao zakazane druge radne obaveze.

Kako je preneo dnevnik Nezavisni vesnik u onlajn izdanju (nezavisen.mk), iz DUI su objasnili da je Ahmeti juče dobio poziv, ali zbog kratkog vremena nije mogao da bude promenjen već dogovoreni "gust raspored" lidera najveće stranke Albanaca u Makedoniji.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner