Хроника

Скопље: Бивши премијер Македоније Никола Груевски осуђен на годину и по затвора због насиља над политичким противницима

Штампа
уторак, 29. септембар 2020.

Бивши македонски премијер Никола Груевски осуђен је данас у Скопљу у одсуству на годину и по затвора због насиља над политичким противницима. Скопски кривични суд је Груевског осудио за наручивање насиља над одборницима тада опозиционог СДСМ у градској општини Центар 2013. године, када је био премијер и лидер ВМРО ДПМНЕ.

Другооптужени у случају названом "Шамари у Центру", тадашњи блиски сарадник Груевског и министар за саобраћај и везе Миле Јанкиески неправоснажно је условно осуђен на годину затвора, ако у наредне четири године направи друго кривично дело.

Ово је прва пресуда за Јанакиеског, за кога се води више судских поступака за кривична дела направљена у време док је био министар у влади Николе Груевског.

У четири поступка је оптужен заједно са Груевским (ТНТ, Титаник, Трајекторија и за организацију насиља у парламенту 27. априла).

Груевски који је правоснажно осуђен на две године затвора у случају незаконите куповине луксузног мерцедеса, у новембру 2018. године је побегао у Мађарску, где је брзо добио политички азил.

Веће кривичног суда у Скопљу је осудило на условне затворске казне и пет симпатизера ВМРО ДПМНЕ, који су учествовали у насиљу над одборницима СДСМ на седници скупштине општине Центар да би по налогу Груевског спречили промену урбанистичког плана за централни део Скопља.

Случај "Шамари у Центру" је први судски поступак који је покренуло Специјално тиужилаштво за прислушкиване разговоре, које је крајем прошле године угашено.

(Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]