Хроника

Скендер Хисени: Споразум са Србијом за годину дана или ће процес пропасти, ако Србија намерава да уђе у ЕУ, требало би да то разуме

Штампа
четвртак, 06. август 2020.

Косовски координатор за дијалог са Србијом Скендер Хисени изјавио је вечерас да ће споразум са Србијом бити постигнут за 12 месеци или ће процес помирења потпуно пропасти.

Хисени је на приштинској ТВ Клан Косова рекао да ће се у том периоду или постићи споразум о међусобном признавању Косова и Србије, или ће процес пропаст

Истакао је да се залаже за то да се искористи садашњи тренутак који су двема балканским земљама дале европске силе, пренео је портал Косово онлине.

Он је рекао да ће инсистирати на интензивним разговорима у координацији са ЕУ, САД и Паризом, и да никада неће пристати да се процес развлачи и да удје у техничке разговоре.

"У року од 12 месеци очекујемо споразум са обостраним признавањем или ће цео овај процес пропасти. Све на међународном нивоу говори о тренутку који Косово и Србија морају да зграбе како би напредовале. Свако одуговлачење је неуспех. Не знам да ли је Србија то разумела, али ако она намерава да удје у ЕУ, требало би", поручио је Хисени.

Координатор којег је именовао премијер Авдулах Хоти, рекао је да је на политичкој сцени Косова неопходно јединство да би се постигао споразум са Србијом.

Хисени је изразио задовољство резултатима своје прошлонедељне посете Вашингтону, рекао је да су САД "у потпуности посвећене" дијалогу Косова и Србије, укључујући Трамповог специјалног изасланика Ричарда Гренела.

По његовим речима, Косово не би смело поново да дозволи да пропадну напори у дијалогу са Србијом.

"Неопходно је покренути главно питање за расправу. А то су нормални стални односи Косово-Србија, којих не може бити без медјусобног признавања", оценио је Хисени.

(Бета) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]