Хроника

Широм света протести подршке демонстрантима у САД: Сукоб полиције и демонстраната у Монтреалу; Хиљаде људи узвикивало "Нема правде! Нема мира!“ у Лондону; Демонстранти у Окланду држали транспаренте "Прави вирус је расизам"

Штампа
понедељак, 01. јун 2020.

Хиљаде људи су демонстрирале у Окланду, највећем граду Новог Зеланда, у знак протеста због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда током хапшења у САД, а осудили су и полицијско насиље и расизам и у својој земљи.

Демонстранти у Окланду су испред Конзулата САД клечећи, што је постало општи гест одавања поште Флојду, држали транспаренте "Прави вирус је расизам" и "Не могу да дишем", што су биле последње речи Флојда док га је полицајац гушио.

Стотине људи придружиле су се мирним протестима и бдењима у другим градовима Новог Зеланда, где је у понедељак државни празник, Рођендан краљице.

У Ирану, где су власти последњих година насилно угушили више протеста, у којима је убијено више стотина, а ухапшено неколико хиљада људи, државна телевизија је више пута емитовала снимке нереда током протеста на америчким улицама.

Портпарол Министарства спољних послова Ирана Абас Мусави позвао је владу и полицију САД да "престану да примењују насиље над својим народом и пусте га да дише".

Америчким грађанима је поручио да је "свет уз њих" и да Иран жали због "насиља америчке полиције".

На скупу у Лондону у недељу, хиљаде су пружиле подршку америчким демонстрантима, узвикујући "Нема правде! Нема мира!" и носили носили транспаренте на којима је писало "Колико још?".

И у другим деловима света одржани су протести у знак подршке демонстрантима у Америци и с порукама домаћим властима.

У Бразилу су стотине људи протестовале због злочина полиције над црнцима у фавелама Рио де Жанеира. Полиција је употребила сузавац да их растера, док су демонстранти узвикивали "Не могу да дишем!", понављајући Флојдове речи.

У Монтреалу, у Канади, антирасистички протест је прерастао у сукоб с полицијом која је протест прогласила незаконитим и сузавцем растерала демонстранте, од којих су неки разбијали излоге.

Русија оцењује да "САД имају системски проблем с људским правима", а медији у Кини протесте у Америци коментаришу уз осврт како се подршка антивладиним демонстрацијама у Хонг Конгу враћа Американцима као бумеранг.

Штампа у Северној Кореји широко извештава о демонстрацијама у Сједињеним Државама, али не помиње владу САД.

(Бета, АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]