Хроника

Сирија: Демонстрације против Макрона поводом његових недавних изјава о исламу и муслиманима

Штампа
недеља, 25. октобар 2020.

У сиријском граду Тел Абјаду, који се налази близу границе с Турском, организоване су демонстрације против председника Француске Емануела Макрона поводом његових недавних изјава о исламу и муслиманима, јавља Анадолија.

Окупљени су носили транспаренте с порукама "Ислам је религија мира, одбацујемо тероризам" и "Бојкот француских производа", а у једном моменту запалили су и плакат с ликом Макрона.

Председник локалног Градског већа Ваил Хамдо за Анадолију је казао да су се људи окупили у знак протеста против Марона, који је ислам приказао као непријатељску религију.

"Ислам је религија мира, код нас нема места за тероризам. Извор тероризма је Француска. Нисмо заборавили да су убили 1,5 милиона људи само у Алжиру", казао је Хамдо.

У Француској су послдњих дана интензивирани притисци и рације на муслиманске невладине организације и удружења. У четврти Конфијан-Сент-Онорин у близини Париза 16. октобра француском наставнику Самуелу Патију одрубљена глава.

Наставнику је испред његове школе главу одрубио 18-годишњак којег је полиција касније убила.

Наставник је ученицима на часу недавно показивао карикатуре посланика Мухамеда на што су родитељи реаговали.

Министар унутрашњих послова Жералд Дарманан изјавио је 19. октобра да ће многа удружења и невладине организације, укључујући француски Колектив за борбу против исламофобије и Баракацитy као и једна џамија бити затворени.

Председник Марон је такође поручио да у тој земљи неће престати да објављују карикатуре Мухамеда.

(Анадолија, Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]