Хроника

Синиша Вуковић: САД подршком пројекту "Отворени Балкан" од Србије траже признање независности Косова

Штампа
субота, 25. јун 2022.

 Професор на Универзитету "Џонс Хопкинс" (Јоhns) у Вашингтону Синиша Вуковић оценио је данас да Сједињене Америчке Државе подршком пројекту Отворени Балкан, од Србије траже признање независности Косова.

„Може се претпоставити да је стварна намера америчке администрације да се кроз овакве поруке заправо пошаље следећи сигнал: ако лидери у региону који промовишу Отворени Балкан заиста желе недвосмислену подршку САД, тај процес морају отворити за све земље, што имплицитно намеће очекивање Београду да прихвати чланство Косова као независне државе“, рекао је Вуковић у интервјуу за војвођански портал Аутономија.

Он је казао је да у овом тренутку за тако нешто не постоји политичка воља и спремност званичног Београда.

„Често се може чути да је идеја Отвореног Балкана заправо идеја која је уско везана са евроскептицизмом. Отворени Балкан заиста пружа могућности да се евроскептични доносиоци одлука вешто прикрију иза привида отворене тржишне размене у региону како би избегли одговорност за испуњавање обавеза из домена владавине права“, казао је Вуковић.

Према његовим речима, ставове које је ЕУ толерисала или занемаривала раније, сада ће сигурно третирати са много више пажње и озбиљности.

"У таквим околностима убрзано признање Косова од стране преосталих пет чланица ЕУ није искључено, што би драматично променило преговарачку снагу Србије у будућим односима са Унијом", рекао је Вуковић.

Он је додао да не мисли да се утицај Русије у региону западног Балкана смањио након почетка "агресије" на Украјину, али је "оголила суштину и механизме којима Москва може хибридно да делују на Западном Балкану".

"Сви они који не желе да експлицитно осуде агресију, јасно су ставили до знања да су заправо спремни да прате диктат из Москве, и да им такво агресивно понашање није страно. Напротив: можда га и прижељкују. Све у свему, руски деструктивни капацитет није умањен, али је макар постао предвидљивији и препознатљивији", навео је Вуковић.

Он је рекао да присуствујемо "парадоксу" да људи који беже од Путина, уточиште траже у Србији, земљи која је највише пропутиновски настројена у Европи.

"За очекивати је да међу свим тим хиљадама људи и компанија које су се преселиле у Београд буде и оних које се вешто прикривају иза идеје о потреби за бекством из санкцијама погођене Русије. Другим речима, постоје компаније и појединци који ће искористити тренутак да пословањем у Србији избегну западне санкције и својим коруптивним деловањем злоупотребе још увек рањиве и недовољно консолидоване системе какав је систем у Србији", навео је Вуковић.

(Бета-Нова.рс)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]