Početna strana > Hronika > Siniša Mali: Zakoni o računovodstvu i reviziji koje je danas usvojila Skupština, privući će nove investicije i doprineti kvalitetnijem finansijskom izveštavanju u Srbiji
Hronika

Siniša Mali: Zakoni o računovodstvu i reviziji koje je danas usvojila Skupština, privući će nove investicije i doprineti kvalitetnijem finansijskom izveštavanju u Srbiji

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 10. oktobar 2019.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da Predlog zakona o računovodstvu i Predlog zakona o reviziji, koje je danas usvojila Skupština Srbije treba da doprinesu kvalitetnijem finansijskom izveštavanju i privuku nove investicije, saopštilo je to Ministarstvo.

"Predlog zakona o računovodstvu i Predlog zakona o reviziji imaju za cilj da obezbede kvalitetnije finansijsko izveštavanje u Srbiji, što dalje treba da podstakne domaću privredu i privuče još stranih investicija", rekao je Mali.

Dodao je da će pravna lica biti u obavezi da usklade svoje poslovanje sa odredbama novog Zakona o računovodstvu u roku od tri godine od dana kada Zakon stupi na snagu.

On je, kako se navodi, rekao da su "nove investicije naš ulog za neuporedivo bolju budućnost, ali i potvrda da sve što radimo, u smislu popravljanja poslovnog ambijenta, daje dobre rezultate".

Prema rečima Malog, primenjivanje Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja (MSFI) prilikom sastavljanja redovnih godišnjih izveštaja imaće značajan uticaj na smanjenje troškova pravnih lica u vezi sa finansijskim izveštavanjem, obezbediće lakše poslovanje i transparentnije i pouzdanije izveštaje.

"Izmenama Zakona o računovodstvu prihvaćene su preporuke Manivala (Manival je komitet Saveta Evrope koji okuplja eksperte koji procenjuju usklađenost država članica sa svim relevantnim međunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma), u smislu zabrane krivično osuđivanim licima i njihovim povezanim licima da budu osnivači i vlasnici pravnih lica i preduzetnici koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga", rekao je Mali.

On je rekao da se razmišljalo o pojednostavljenju poslovanja, te da će novim Zakonom preduzetnici biti u obavezi da računovodstvene isprave izdaju isključivo u elektronskom obliku, a e-Fakture biće obavezne počev od 1. januara 2022. godine.

"Moramo ići u korak sa svetom, Zakon predviđa jednostavnije procedure izdavanja faktura, kao i skraćivanje vremena koje je neophodno za obavljanje ovih poslova. Biće omogućen i brži povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV)", rekao je Mali.

Jedna od najvažnijih izmena Predloga Zakona o reviziji, prema njegovim rečima, predstavlja to što su javni nadzor nad obavljanjem revizije i kontrole kvaliteta nad radom revizorske struke objedinjeni u okviru jedne institucije, Komisije za hartije od vrednosti.

"Kao zemlja kandidat za članicu Evropske unije nastojimo da naše zakone uskladimo sa njenom regulativom, pa će se postupak revizije odvijati u tri institucije, u Komori ovlašćenih revizora, Odboru za javni nadzor nad obavljanjem revizije i u Ministarstvu finansija", rekao je Mali.

Govoreći o Zakonu o kontroli državne pomoći, koji je Skupština Srbije danas usvojila, Mali je istakao da njegovo donošenje ima za cilj poboljšanje transparentnosti prilikom dodele državne pomoći, efikasniju kontrolu i otklanjanje nejasnoća koje su uočene u primeni postojećeg propisa.

"Novim Zakonom o kontroli državne pomoći ispunili smo preuzete obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što omogućava da Komisija za kontrolu državne pomoći stekne status pravnog lica, da raspolaže sopstvenim budžetom i da za svoj rad odgovara Skupštini Srbije", rekao je Mali.

Komisija će sprovoditi analize dodeljene državne pomoći, ali će i sačinjavati godišnji izveštaj i moći će da zabrani dodelu ukoliko oceni da je neusklađena, ali će moći i da naloži povraćaj već dodeljenih sredstava.

Mali je rekao da je novim zakonom predviđeno uspostavljanje elektronske baze, odnosno registra državne pomoći i de minimis pomoći (pomoć privrednom subjektu), koji treba da budu uvedeni najkasnije u roku od godinu dana od početka primene zakona.

Skupština Srbije: Poslanici usvojili set od šest finansijskih zakona

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su set od šest finansijskih zakona, među kojima je i Zakon o kontroli državne pomoći.

Tim zakonom se, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, jača transparentnost dodele državne pomoći, omogućava efikasnija kontrola i otklanjaju nejasnoće koje su do sada postojale.

Odbacujući navode da Srbija prednjači u dodeli državne pomoći, Mali je naveo da je Nemačka prošle godine dala 43 milijarde evra državne pomoći, Francuska 17 mliijardi evra, Mađarska 3,3 milijarde evra, a Srbija oko 538 miliona evra.

Radikali su u raspravi izrazili sumnju u to da će država sama sebe kontrolisati, naročito kada je reč o izdvajanju za javna preduzeća ili za razne lokalne festivale, jer, kako su rekli, ni do sada nikada nismo saznali kada su neka sredstva nenamenski trošena.

Poslanici su usvojili i Zakon o računovodstvu koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine i Zakon o reviziji sa kojim su korisnici dužni da usklade poslovanje u roku od šest meseci.

Zakonom o računovodstvu uređuju se obveznici primene ovog zakona, razvrstavanje pravnih lica, organizacija računovodstva i računovodstvene isprave, uslovi i način vođenja poslovnih knjiga, sastavljanje finansijskih izveštaja i godišnjeg izveštaja o poslovanju, Nacionalna komisija za računovodstvo, kao i nadzor nad sprovođenjem odredbi ovog zakona.

Zakonom o reviziji uređuju se uslovi i način obavljanja revizije finansijskih izveštaja, stručna osposobljenost lica i licence za obavljanje revizije, davanje i oduzimanje dozvole za rad društvima za reviziju i samostalnim revizorima kao i nadzor nad obavljanjem revizije.

U Skupštini je usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita, kojim se uređuje obavezno osiguranje depozita fizičkih lica, preduzetnika, mikro, malih i srednjih pravnih lica kod banaka, radi zaštite u slučaju stečaja ili likvidacije banke i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Usvojen je i Zakon o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom, kao i Zakon o alternativnim investicionim fondovima. U raspravi o zakonima o investicionim fondovima ranije se vodila polemika o stranim investicijama u Srbiji.

Poslanici vladajuće koalicije podržali su zakone, jer veruju da će rešenja unaprediti poslovni ambijent, dok su radikali izneli niz kritika jer, kako tvrde, zakone nije pisala naša vlada, već američki USAID što nama "ništa dobro ne može doneti".

Poslanici su sedmog oktobra usvojili rebalans budžeta, Zakon o budžetskom sistemu i izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner