Početna strana > Hronika > Siniša Mali: Uredba Vlade o mogućnosti dodatnog zaduživanja u skladu sa aktima koji propisuju javni dug
Hronika

Siniša Mali: Uredba Vlade o mogućnosti dodatnog zaduživanja u skladu sa aktima koji propisuju javni dug

PDF Štampa El. pošta
sreda, 08. april 2020.

 BEOGRAD - Na današnjem sastanku Koordinacionog tela za implementaciju Programa ekonomskih mera razrešena su sva otvorena pitanja pa se očekuje da će na sednici Vlade Srbije u petak biti usvojen odgovarajući pravni okvir kako bi od ponedeljka mogao da se uputi poziv privrednicima da se prijave za mere pomoći države.

Ovo obaveštenje postavio je danas na svom Instagram profilu ministar finansija Siniša Mali nakon sastanka Koordinacionog tela za primenu paketa ekonomskih mera koji je namenjen privredi.

 

"Na današnjem sastanku Koordinacionog tela za implementaciju Programa ekonomskih mera razrešili smo sva otvorena pitanja tako da očekujemo da će na sednici Vlade u petak biti usvojen odgovarajući pravni okvir, kako bi već od ponedeljka mogli da uputimo poziv i uputstvo privrednicima za prijavljivanje za ekonomske mere.#COVID19", naveo je Mali na svom Instagram profilu.

Program ekonomskih mera će sadržati mere poreske politike, direktnu pomoć privatnom sektoru, mere za očuvanje likvidnosti i direktnu pomoć svim punoletnim građanima, navodi se u obaveštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija.

Sastanku su prisustvovali potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, državni sekretari u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i Milun Trivunac, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i predstavnici kabineta predsednika Republike Srbije, predsednice Vlade i Poreske uprave.

Nismo mogli da predvidimo pandemiju,sve po propisima

Siniša Mali izjavio je da je uredba vlade o mogućnosti dodatnog zaduživanja, usled pandemije Covid -19, namenjena prvenstveno za zaštitu života i zdravlja građana i poručio da je sve u skladu sa aktima koji propisuju javni dug.

Pojasnio je da uredba samo daje mogućnost da se pregovaraju krediti koji nisu u članu 3 Zakona o budžetu, jer, kako kaže, epidemiju nismo mogli da predvidimo.

Mali je u odgovoru na saopštenje Saveza za Srbiju, koji je ranije danas ocenio da postoji opasnost da se Srbija nekontrolisano zaduži u vreme vanrednog stanja, poručio da Dragan Đilas koji se politikom bavi tako što tvituje iz fotelje, očigledno ne zna da sve svetske međunarodne organizacije imaju pakete mera i sredstva za pomoć država koje su pogođene virusom Covid-19

Mali je naveo i da “Đilas pokazuje da je neznalica i da vodi računa samo o sebi I svojim milionima”.

“I neka se ne brine – sve je u skladu sa pravnim aktima koji propisuju javni dug, a sva zaduživanja koja proističu iz uredbe će na najtransparentniji način biti odobravana od strane Vlade RS, kao i do sada”, rekao je Mali odgovarajući na pitanje SzS da li je sve u skladu sa propisima koji se odnose na javni dug.

Mali je istakao i da je u poslednjih nekoliko godina smanjen udeo javno duga u BDP-u sa preko 70 odsto na ispod 50 odsto, da je pokrenut privredni rast, da su stabilizovane javne finansije, a za svo to vreme Srbija je vraćala i skupe kredite iz vremena bivše vlasti.

Navodeći da su najveće i najpoznatije rejting agencije u svetu poboljšale kreditni rejting i potvrdile dobre rezultate Srbije, Mali je upitao da li Đilas, kojeg je nazvao političkim licemerom, misli da je pametniji od svih njih.

Mali je kazao i da je u vreme “bahate vlasti” od 2008. do 2012. javni dug porastao sa oko 8,8 milijardi na 17,7, odnosno za devet milijardi evra, te da je u to vreme Đilasova firma zaradila 619 miliona evra.

“Dok se država zaduživala, Đilasova privatna firma je cvetala i zarađivala milione evra. Znači – građane zadužuje, i to u svrhu tekuće potrošnje, a sebi stavlja milione u džep”, rekao je Mali i dodao da za razliku od njih aktuelna vlast nastavlja da i u uslovima vanrednog stanja vodi računa o kontroli javnih finansija.

Podsetio je da je pripremljen ekononomski program koji će pomoći privrednicima da sačuvaju svoje firme, a zaposlenima da sačuvaju radna mesta. “Srbija će i u uslovima ove krize pokazati koliko je jaka i stabilna”, poručio je Mali.

(Tanjug)