Početna strana > Hronika > Siniša Mali: U julu potpisujemo novi aranžman s MMF koji će trajati do 2021. godine; razmišljamo o nižim akcizama zbog građana, a ne zahteva s ulice
Hronika

Siniša Mali: U julu potpisujemo novi aranžman s MMF koji će trajati do 2021. godine; razmišljamo o nižim akcizama zbog građana, a ne zahteva s ulice

PDF Štampa El. pošta
sreda, 13. jun 2018.

 Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija ispunila sve uslove kako bi već u julu potpisala novi aranžman sa MMF, koji će trajati do januara 2021. Reč je o aranžmanu poznatijem kao "čuvarkuća", koji podrazumeva savetodavnu ulogu MMF, a ne finansijsku pomoć.

- Razgovori sa MMF-om bili su teški, ali konstruktivni. Ispunili smo uslove i postigli dogovor. U julu potpisujemo novi savetodavni ugovor koji ć trajati do 2021. godine - istakao je ministar finansija Siniša Mali nakon trodnevne posete delegacije MMF-a Srbiji.

On je dodao da je rast privrede od početka godine 4,6 odsto i istakao da je to odličan rezultat.

Kako je naglasio, dogovoreno je da se potpuno ukine zakon o privremenom smanjenju penzija ove godine, a oni penzioneri sa najnižim primanjima koji nisu bili obuhvaćeni smanjenjem primanja biće povećane penzije.

- Tačan iznos će se precizno znati u septembru. Sada je još rano, ali sve ide kako treba. I oko plata u javnom sektoru takođe smo dogovorili povećanje, ali iznos će, takođe, biti poznat u septembru. Biće značajno, to je sve što mogu da kažem - naglasio je Mali.

Šef Misije MMF-a DŽejms Ruf rekao je da novi program ima za cilj piboljšanje rasta privrede, nastavak makroekononskuh dobrih izgleda i otvaranje novih radnih mesta. On je naveo da MMF očekuje rast privrede od 3,5 odsto BDP-a ove godine, kao i suficit u budžetu.

Novi program “Instrument koordinacije politika” (PCI) osmiššljen je s ciljem da obezbedi okvirnu politiku za zemlje koje ne zahtevaju finansijsku podršku, a tokom trajanja ovog programa MMF ima višše savetodavnu nego kontrolnu ulogu.

Šef Misije MMF DŽejms Ruf je izdao saopštenje u kojem se kaže da će na osnovu preliminarnih nalaza misije, tim MMF-a pripremiti izveštaj koji će, nakon što ga odobri uprava, biti predstavljen Izvršnom odboru MMF-a, radi razmatranja i donošenja konačne odluke.

Razmatranje ovog dogovora na Izvršnom odboru MMF je okvirno planirano za sredinu jula, naveo je Ruf.

"Misija MMF-a je postigla dogovor na nivou tima sa vlastima Srbije, koji treba da odobri rukovodstvo i Izvršni odbor MMF-a, o makroekonomskim politikama i reformama koje treba da podrži PCI", pojasnio je Ruf.

"Pod ovim politikama, makroekonomski izgledi Srbije su i dalje dobri. Rast je dostigao 4,6 procenata medjugodišnje u prvom kvartalu, i očekuje se da će dostići najmanje 3,5 procenta u ovoj godini. Inflacija je i dalje niska i procenjuje se da će biti oko 2 procenta do kraja 2018. godine, zahvaljujući podršci odgovarajuće monetarne politike Narodne banke Srbije", jasan je Ruf.

Mali: Razmišljamo o nižim akcizama zbog građana, a ne zahteva s ulice

Vlada razmišlja o eventualnom smanjenju akciza na gorivo kako bi se našlo najbolje rešenje za građane, a ne da bi se odgovorilo na proteste i zahteve sa ulica.

To je izjavio ministar finansija Siniša Mali. Na konferenciji za novinare sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, upitan o tome da li postoji prostor da se smanje akcize na gorivo, Mali odgovara da se ne može svaka mera posmatrati izolovano, te da i MMF smatra da akcize i njihovo eventualno smanjenje ne doprinose rastu.

„O tome možemo da diskutujemo. Ono što u ovom trenutku radimo kao Vlada je da ipak razmišljamo i o tome i da intenzivno radimo sa predsednicom Vlade da nađemo najbolju meru ako je potrebno da izadjemo gradjanima u susret i po tom pitanju“, izjavio je Mali.

On je podsetio na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom protesta koji nekoliko dana traju u Srbiji zbog cene goriva, te da ni Vlada neće da odgovara na proteste i zahteve sa ulice.

Odgovarajući na isto pitanje, šef misije MMF DŽejms Ruf je rekao da smanjenje akciza nije prioritet, te objasnio da su PDV i akcize relativno bolje rešenje iz perspektive rasta, i da je fokus MMF-a više na smanjenju poreza na rad i povećanju podsticaja za investicije kroz smanjenje poreza na dobit, a sve radi ubrzanja rasta.

„Uvek u centru pažnje MMF-a je zaštita ugroženih grupa, kao što su siromašni poljoprivrednici, koji su pod udarom povećanja cena. Mi uvek mislimo da je to pitanje bolje rešavati kroz dobro targetirani sistem socijalnih beneficija“, izjavio je Ruf.

Mali: Veće penzije i plate, o procentima u septembru

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda dogovoreno da do kraja godine bude ukinut zakon kojim su penzije smanjene, kao i povećanje plata u javnom sektoru.

Koliko će iznositi povećenje zarada zaposlenih u javnom sektoru znaće se u septembru, rekao je Mali na konferenciji u Vladi Srbije povodom dogovora o novom aranžmanu Srbije sa MMF-om.

On je rekao da je dogovoreno i povećanje penzija za penzionere koji nisu bili obuhvaćeni zakonom o smanjenju penzija.

"U septembru ćemo imati tačnu informaciju koliko fiskalnog prostora i koliko novca imamo kako bi to povećanje bilo što značajnije i što veće", rekao je Mali i dodao da je još rano da se izađe s konkretnim ciframa. Prema njegovim rečima, MMF insistira da se sa tom cifrom ne izlazi do septemba, kada će biti poznato kakvo je stanje u budžetu za 2018. i 2019. godinu.

On je rekao da se očekuje značajno povećanje plata u javnom sektoru i najavio početak reformi platnih razreda i platnog sistema u javnom sektoru.

"Spremni smo da sa tom reformom krenemo u januaru 2019. godine i mislim da će to biti veliki korak napred ka efikasnoj javnoj upravi", rekao je Mali.

On je rekao da je sa MMF-om postignut dogovor o novom savetodavnom programu, u trajanju od 30 meseci, koji Izvršni odbor MMF-a treba da odobri sredinom jula.

"Imali smo teške, ali konstruktivne razgovore sa MMF-om", rekao je Mali i podsetio da je prethodni trogodišnji aranžman završen u februaru.

Rast privrede u prva tri meseca

Mali je rekao da u prva tri meseca ove godine Srbija beleži rast privrede od 4,6 odsto.

"Do kraja godine naš rast će biti 3,5 ili 3,6 ili 3,7 odsto, što su visoke stope rasta", rekao je Mali.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla da očekuje da će uz pomoć MMF-a održivi rast biti baziran na rastu eksterne tražnje, ali i domaće tražnje, odnosno na investicijama koje će povećati proizvodnju, izvoz i zaposlenost. Dodala je da već treću godinu Srbija ima punu pokrivenost deficita stranim direktnim investicijama, a da se održiv razvoj zasniva na odličnim rezultatima fiskalne politike koji su postignuti koordinacijom svih ministarstava u Vladi Srbije i NBS.

Tabaković je rekla da je nivo problematičnih kredita u bankarskom sektoru Srbije na kraju aprila iznosio je 8,8 odsto, što je najniži nivo otkako se ovaj podatak prati.

Ona je rekla da je prethodni podatak pokazao da je nivo tih kredita bio 9,2 odsto.

Šef Misije međunarodnog monetarnog fonda DŽejms Ruf je rekao da se već u budžetu za 2018. videlo povećanje javnih investicija i da bi bilo dobro da se to vidi i u 2019. godini, ali da pravi izazov nije u pronalasku novca, već da se te investicije i realizuju. Mali je naveo da je osnova rasta koji se planira u narednom periodu porast investicija koje se finansiraju iz budžeta i dodao da je važno da se taj iznos povećava.

On je rekao da je poseban aspekt programa sa MMF-om i reforma Poreske uprave, kako bi se modernizovala i kako ne bi bila prepreka rastu privrede. Mali je rekao da je u toku smanjenje broja filijala Poreske uprave sa preko 170 na ispod 80, kao i da će se ići na to da se broj smanji na 40 ili 45.

On je dodao da je potrebno da se obuče zaposleni Poreskoj upravi, kako bi bili efikasniji i kako bi građani Srbije videli efekte njihovog rada.

Ostavio sam stabilnu kasu, i državna je stabilna

"Svom nasledniku na mestu gradonačelnika Beograda ostavio sam finansijski stabilnu gradsku kasu", izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je dodao i da je preuzeo isto tako stabilnu državnu kasu na novoj funkciji u Vladi Srbije,

"Izazovi su uvek različiti, ali na kraju velika je čast raditi u Vladi Srbije i svojim znanjem, iskustvom i energijom doprineti nekom boljem sutra za našu decu", rekao je Mali na konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF-a, upitan kako se snašao na novoj funkciji i u razgovorima sa MMF-om. 

Sticajam okolnosti je, kaže, posle samo dve nedelje novog mandata imao mogućnost da učestvuje u razgovorima sa predstavnicima Misije MMF-a o novom aranžmanu, takozvanoj "čuvarkući" i da obavesti građane Srbije o postignutom dogovoru sa tom međunarodnom finansijskom institucijom. 

"Ti dogovori nam daju još veću sigurnost da godine koje dolaze po pitanju i makroekonomske stabilnosti, novih investicija i razvoja naše privrede budu više i bolje obećavajuće za naše građane", istakao je Mali. 

Imao je, kaže, to iskustvo i kao gradonačelnik Beograda jer je mnogo toga urađeno na kosolidaciji javnih finansija u gradu. 

"Beograd je sada potpuno finansijski stabilan grad, dobili smo i kreditni rejting prvi put, čak smo ga i unapredili u međuvremenu. Ono što nasleđuje novi gradonačlenik Beograda - stabilnu gradsku kasu, evo imam priliku da to nasledim na nivou Republike", kaže Mali. 

Navodi da je sada ne samo na njemu, nego na čitavoj Vladi Srbije kao timu da zajednički rade u korist građana Srbije kako bi se još više unapredilo poslovno okruženje, privreda učinila konkurentnijom, a ističe da je zadatak svih u tom timu da se bave stvaranjem uslova za otvaranje novih radnih mesta. 

Među pozitivnim rezultatima postignutim u Gradu Beogradu naveo je i smanjenje nezaposlenosti, te da će to biti cilj i na nivou Srbije, kao i to da iz godine u godinu bude sve bolje i bolje.

(Blic - N1 - Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner