петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Синиша Мали: У јулу потписујемо нови аранжман с ММФ који ће трајати до 2021. године; размишљамо о нижим акцизама због грађана, а не захтева с улице
Хроника

Синиша Мали: У јулу потписујемо нови аранжман с ММФ који ће трајати до 2021. године; размишљамо о нижим акцизама због грађана, а не захтева с улице

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 13. јун 2018.

 Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија испунила све услове како би већ у јулу потписала нови аранжман са ММФ, који ће трајати до јануара 2021. Реч је о аранжману познатијем као "чуваркућа", који подразумева саветодавну улогу ММФ, а не финансијску помоћ.

- Разговори са ММФ-ом били су тешки, али конструктивни. Испунили смо услове и постигли договор. У јулу потписујемо нови саветодавни уговор који ћ трајати до 2021. године - истакао је министар финансија Синиша Мали након тродневне посете делегације ММФ-а Србији.

Он је додао да је раст привреде од почетка године 4,6 одсто и истакао да је то одличан резултат.

Како је нагласио, договорено је да се потпуно укине закон о привременом смањењу пензија ове године, а они пензионери са најнижим примањима који нису били обухваћени смањењем примања биће повећане пензије.

- Тачан износ ће се прецизно знати у септембру. Сада је још рано, али све иде како треба. И око плата у јавном сектору такође смо договорили повећање, али износ ће, такође, бити познат у септембру. Биће значајно, то је све што могу да кажем - нагласио је Мали.

Шеф Мисије ММФ-а Џејмс Руф рекао је да нови програм има за циљ пибољшање раста привреде, наставак макроекононскух добрих изгледа и отварање нових радних места. Он је навео да ММФ очекује раст привреде од 3,5 одсто БДП-а ове године, као и суфицит у буџету.

Нови програм “Инструмент координације политика” (ПЦИ) осмишšљен је с циљем да обезбеди оквирну политику за земље које не захтевају финансијску подршку, а током трајања овог програма ММФ има вишšе саветодавну него контролну улогу.

Шеф Мисије ММФ Џејмс Руф је издао саопштење у којем се каже да ће на основу прелиминарних налаза мисије, тим ММФ-а припремити извештај који ће, након што га одобри управа, бити представљен Извршном одбору ММФ-а, ради разматрања и доношења коначне одлуке.

Разматрање овог договора на Извршном одбору ММФ је оквирно планирано за средину јула, навео је Руф.

"Мисија ММФ-а је постигла договор на нивоу тима са властима Србије, који треба да одобри руководство и Извршни одбор ММФ-а, о макроекономским политикама и реформама које треба да подржи ПЦИ", појаснио је Руф.

"Под овим политикама, макроекономски изгледи Србије су и даље добри. Раст је достигао 4,6 процената медјугодишње у првом кварталу, и очекује се да ће достићи најмање 3,5 процента у овој години. Инфлација је и даље ниска и процењује се да ће бити око 2 процента до краја 2018. године, захваљујући подршци одговарајуће монетарне политике Народне банке Србије", јасан је Руф.

Мали: Размишљамо о нижим акцизама због грађана, а не захтева с улице

Влада размишља о евентуалном смањењу акциза на гориво како би се нашло најбоље решење за грађане, а не да би се одговорило на протесте и захтеве са улица.

То је изјавио министар финансија Синиша Мали. На конференцији за новинаре са представницима Међународног монетарног фонда, упитан о томе да ли постоји простор да се смање акцизе на гориво, Мали одговара да се не може свака мера посматрати изоловано, те да и ММФ сматра да акцизе и њихово евентуално смањење не доприносе расту.

„О томе можемо да дискутујемо. Оно што у овом тренутку радимо као Влада је да ипак размишљамо и о томе и да интензивно радимо са председницом Владе да нађемо најбољу меру ако је потребно да изадјемо градјанима у сусрет и по том питању“, изјавио је Мали.

Он је подсетио на јучерашњу изјаву председника Србије Александра Вучића поводом протеста који неколико дана трају у Србији због цене горива, те да ни Влада неће да одговара на протесте и захтеве са улице.

Одговарајући на исто питање, шеф мисије ММФ Џејмс Руф је рекао да смањење акциза није приоритет, те објаснио да су ПДВ и акцизе релативно боље решење из перспективе раста, и да је фокус ММФ-а више на смањењу пореза на рад и повећању подстицаја за инвестиције кроз смањење пореза на добит, а све ради убрзања раста.

„Увек у центру пажње ММФ-а је заштита угрожених група, као што су сиромашни пољопривредници, који су под ударом повећања цена. Ми увек мислимо да је то питање боље решавати кроз добро таргетирани систем социјалних бенефиција“, изјавио је Руф.

Мали: Веће пензије и плате, о процентима у септембру

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је да је са делегацијом Међународног монетарног фонда договорено да до краја године буде укинут закон којим су пензије смањене, као и повећање плата у јавном сектору.

Колико ће износити повећење зарада запослених у јавном сектору знаће се у септембру, рекао је Мали на конференцији у Влади Србије поводом договора о новом аранжману Србије са ММФ-ом.

Он је рекао да је договорено и повећање пензија за пензионере који нису били обухваћени законом о смањењу пензија.

"У септембру ћемо имати тачну информацију колико фискалног простора и колико новца имамо како би то повећање било што значајније и што веће", рекао је Мали и додао да је још рано да се изађе с конкретним цифрама. Према његовим речима, ММФ инсистира да се са том цифром не излази до септемба, када ће бити познато какво је стање у буџету за 2018. и 2019. годину.

Он је рекао да се очекује значајно повећање плата у јавном сектору и најавио почетак реформи платних разреда и платног система у јавном сектору.

"Спремни смо да са том реформом кренемо у јануару 2019. године и мислим да ће то бити велики корак напред ка ефикасној јавној управи", рекао је Мали.

Он је рекао да је са ММФ-ом постигнут договор о новом саветодавном програму, у трајању од 30 месеци, који Извршни одбор ММФ-а треба да одобри средином јула.

"Имали смо тешке, али конструктивне разговоре са ММФ-ом", рекао је Мали и подсетио да је претходни трогодишњи аранжман завршен у фебруару.

Раст привреде у прва три месеца

Мали је рекао да у прва три месеца ове године Србија бележи раст привреде од 4,6 одсто.

"До краја године наш раст ће бити 3,5 или 3,6 или 3,7 одсто, што су високе стопе раста", рекао је Мали.

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла да очекује да ће уз помоћ ММФ-а одрживи раст бити базиран на расту екстерне тражње, али и домаће тражње, односно на инвестицијама које ће повећати производњу, извоз и запосленост. Додала је да већ трећу годину Србија има пуну покривеност дефицита страним директним инвестицијама, а да се одржив развој заснива на одличним резултатима фискалне политике који су постигнути координацијом свих министарстава у Влади Србије и НБС.

Табаковић је рекла да је ниво проблематичних кредита у банкарском сектору Србије на крају априла износио је 8,8 одсто, што је најнижи ниво откако се овај податак прати.

Она је рекла да је претходни податак показао да је ниво тих кредита био 9,2 одсто.

Шеф Мисије међународног монетарног фонда Џејмс Руф је рекао да се већ у буџету за 2018. видело повећање јавних инвестиција и да би било добро да се то види и у 2019. години, али да прави изазов није у проналаску новца, већ да се те инвестиције и реализују. Мали је навео да је основа раста који се планира у наредном периоду пораст инвестиција које се финансирају из буџета и додао да је важно да се тај износ повећава.

Он је рекао да је посебан аспект програма са ММФ-ом и реформа Пореске управе, како би се модернизовала и како не би била препрека расту привреде. Мали је рекао да је у току смањење броја филијала Пореске управе са преко 170 на испод 80, као и да ће се ићи на то да се број смањи на 40 или 45.

Он је додао да је потребно да се обуче запослени Пореској управи, како би били ефикаснији и како би грађани Србије видели ефекте њиховог рада.

Оставио сам стабилну касу, и државна је стабилна

"Свом наследнику на месту градоначелника Београда оставио сам финансијски стабилну градску касу", изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Он је додао и да је преузео исто тако стабилну државну касу на новој функцији у Влади Србије,

"Изазови су увек различити, али на крају велика је част радити у Влади Србије и својим знањем, искуством и енергијом допринети неком бољем сутра за нашу децу", рекао је Мали на конференцији за новинаре са представницима ММФ-а, упитан како се снашао на новој функцији и у разговорима са ММФ-ом. 

Стицајам околности је, каже, после само две недеље новог мандата имао могућност да учествује у разговорима са представницима Мисије ММФ-а о новом аранжману, такозваној "чуваркући" и да обавести грађане Србије о постигнутом договору са том међународном финансијском институцијом. 

"Ти договори нам дају још већу сигурност да године које долазе по питању и макроекономске стабилности, нових инвестиција и развоја наше привреде буду више и боље обећавајуће за наше грађане", истакао је Мали. 

Имао је, каже, то искуство и као градоначелник Београда јер је много тога урађено на косолидацији јавних финансија у граду. 

"Београд је сада потпуно финансијски стабилан град, добили смо и кредитни рејтинг први пут, чак смо га и унапредили у међувремену. Оно што наслеђује нови градоначленик Београда - стабилну градску касу, ево имам прилику да то наследим на нивоу Републике", каже Мали. 

Наводи да је сада не само на њему, него на читавој Влади Србије као тиму да заједнички раде у корист грађана Србије како би се још више унапредило пословно окружење, привреда учинила конкурентнијом, а истиче да је задатак свих у том тиму да се баве стварањем услова за отварање нових радних места. 

Међу позитивним резултатима постигнутим у Граду Београду навео је и смањење незапослености, те да ће то бити циљ и на нивоу Србије, као и то да из године у годину буде све боље и боље.

(Блиц - Н1 - Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер