Početna strana > Hronika > Siniša Mali s predstavnicima francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom" i kineske kompanije "Pauer Čajna" o projektu izgradnje metroa u Beogradu; Ežis: Dve linije koštaće četiri milijarde evra
Hronika

Siniša Mali s predstavnicima francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom" i kineske kompanije "Pauer Čajna" o projektu izgradnje metroa u Beogradu; Ežis: Dve linije koštaće četiri milijarde evra

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. jun 2019.

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je s predstavnicima francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom" i kineske kompanije "Pauer Čajna" o projektu izgradnje metroa u Beogradu. Prema računici komapnije "Ežis", izgradnja dve linije metroa koštaće četiri milijarde evra.

Razmatrana je struktura finansiranja projekta igradnje metroa, a bilo je reči i o tome na koji način će te kompanije u njemu učestvovati.

Predstavnici tri kompanije su rekli da je reč o velikom i važnom projektu, istakavši da su otvoreni za međusobnu saradnju i da je to dobra prilika da ukrste dosadašnja iskustva.

Kompanija "Ežis" nedavno je završila studiju u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8, a druge linije 2,2 milijarde evra, a plan je da u narednom periodu bude urađena studija izvodljivosti.

Mali je podsetio da je ove godine potpisan Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro" s kompanijom "Pauer Čajna", u okviru drugog samita "Pojas i put" u Pekingu, kao i da je 2011. godine kompanija "Alstom" potpisala sa Beogradom sporazum o gradnji prve linije metroa.

Takođe, 2014. godine je Mali, kao gradonačelnik Beograda, potpisao Memorandum o razumevanju o gradnji metroa sa Francuskom, navodi se u saopštenju.

(Fonet)