Хроника

Синиша Мали: Разговори са ММФ су у току, очекујем да ће већ у децембру просечна плата бити изнад 500 евра

Штампа
понедељак, 16. септембар 2019.

 БЕОГРАД - Министар финансија Синиша Мали изјавио је да очекује да ће већ у децембру просечна плата бити изнад 500 евра.

Он је у интервјуу за Блиц рекао да ће повећање у јавном сектору уследити од новембарске плате, која се исплаћује у децембру.

"Тренутно су разговори са ММФ у току, а охрабрује нас суфицит у буџету који је у августу износио 46,6 милијарди динара", рекао је Мали.

Он је истакао да према најавама председника Вучића, највеће повећање добиће медицински радници, сестре, а затим доктори, а повећање ће просечно бити веће од шест одсто.

Такође од следеће године предузећа ће моћи да дају повећање од додатних пет одсто, јер се укида Закон о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата.

Мали најављује и да ће сви пензионери добит повећање од пет до 5,5 одсто, и то према "швајцарском" моделу.

"У наредним недељама знаћемо колико ће тачно повећање износити, реч је о системском решењу. Мислим да је то најправеднији модел, јер се индексација врши сваке године, а висина пензија зависи од тога колика је стопа инфлације и колико су порасле плате", каже Мали.

Поновио је и да ће око 1. децембра сви пензионери добити једнократну помоћ од 5.000 динара, а повећање ће уследити од 1. јануара идуће године.

У буџету за наредну годину ће, како каже, нагласак бити на јавним инвестицијама и у ту сврху ће бити издвојено 250 милијарди динара.

За идућу годину пројектовани привредни раст је четири одсто, а раст укупних инвестиција очекује се да буде 9,2 одсто, док се очекује да незапосленост падне на једноцифрен број.

Када су у питању понуде за Комерцијалну банку каже да не може још да говори о именима, али да је реч о три банке међу којима је и једна домаћа.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]