Početna strana > Hronika > Siniša Mali: Razgovori sa MMF su u toku, očekujem da će već u decembru prosečna plata biti iznad 500 evra
Hronika

Siniša Mali: Razgovori sa MMF su u toku, očekujem da će već u decembru prosečna plata biti iznad 500 evra

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 16. septembar 2019.

 BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da očekuje da će već u decembru prosečna plata biti iznad 500 evra.

On je u intervjuu za Blic rekao da će povećanje u javnom sektoru uslediti od novembarske plate, koja se isplaćuje u decembru.

"Trenutno su razgovori sa MMF u toku, a ohrabruje nas suficit u budžetu koji je u avgustu iznosio 46,6 milijardi dinara", rekao je Mali.

On je istakao da prema najavama predsednika Vučića, najveće povećanje dobiće medicinski radnici, sestre, a zatim doktori, a povećanje će prosečno biti veće od šest odsto.

Takođe od sledeće godine preduzeća će moći da daju povećanje od dodatnih pet odsto, jer se ukida Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata.

Mali najavljuje i da će svi penzioneri dobit povećanje od pet do 5,5 odsto, i to prema "švajcarskom" modelu.

"U narednim nedeljama znaćemo koliko će tačno povećanje iznositi, reč je o sistemskom rešenju. Mislim da je to najpravedniji model, jer se indeksacija vrši svake godine, a visina penzija zavisi od toga kolika je stopa inflacije i koliko su porasle plate", kaže Mali.

Ponovio je i da će oko 1. decembra svi penzioneri dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a povećanje će uslediti od 1. januara iduće godine.

U budžetu za narednu godinu će, kako kaže, naglasak biti na javnim investicijama i u tu svrhu će biti izdvojeno 250 milijardi dinara.

Za iduću godinu projektovani privredni rast je četiri odsto, a rast ukupnih investicija očekuje se da bude 9,2 odsto, dok se očekuje da nezaposlenost padne na jednocifren broj.

Kada su u pitanju ponude za Komercijalnu banku kaže da ne može još da govori o imenima, ali da je reč o tri banke među kojima je i jedna domaća.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner