Хроника

Синиша Мали: Коронавирус убио сваку наду да неће доћи до рецесије; Имамо програм мера вредан 5,1 милијарду евра, а ако криза потраје дуже од три месеца изаћићемо са новим пакетом

Штампа
субота, 04. април 2020.

 Београд -- Корона је убила сваку наду да до рецесије неће доћи. Многе земље потегле су мере за спас својих економија. Србија има програм вредан 5,1 милијарду евра.

Колико је ту нашег новца а колико ће бити из кредита?

"То је око половине нашег годишњег буџета, односно 11 одсто БДП-а. Ми можемо да изађемо са овако обимним програмом јер су нам финансије стабилне, а држава жели највећи терет кризе да преузме на себе", рекао је министар финансија Синиша Мали.

"Највећи део те суме биће из буџета, највећи део је домаће тржиште ХОВ, око 60-65 одсто, остатак је међународно финансијско тржиште и из буџета", појаснио је министар финансија.

"Буџет је потпуно стабилан, имали смо четири године суфицита у буџету“, истакао је Мали.

Према његовим речима, држава жели да сачува сва радна места и помогне омнима који су највише погођени кризом. Како каже, држава жели да омогући привреди да уз што мање проблема преброди кризу.

Рекао је да је износ од 5,1 милијарди изабран како би нам после кризе фабрике остале отворене, људи задржали послове, као и да предузећа у што краћем року дођу до нивоа производње који су имала пре месец дана.

"Цео свет се суочава са овом кризом. Шефица ММФ-а Кристалина Георгиева је данас рекла да се у историји никада није десило да је стала економија, а то је изазов за све земље, па и Србију“, рекао је и додао да ми, ипак ову кризу дочекујемо јаки и стабилни, са довољно новца.

"Ако криза потраје дуже од три месеца, изаћи ћемо са новим пакетом мера“, рекао је Мали.

"Нисмо испуцали цео арсенал мера, ово је у овом тренутку сасвим довољно", каже Мали и појашњава да ће компаније плаћати порезе у 24 месечне рате почевши од јануара 2021. ако све буде ок.

"Дакле, не плаћате порезе, не плаћате кредите, држава плаћа минималце и све то током три месеца", каже Мали и истиче како предузећа која имају проблеме неће плаћати скоро ништа. Како каже, све мере у програму су привремене јер је очекивање да ће криза проћи.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]