Početna strana > Hronika > Siniša Mali: Koronavirus ubio svaku nadu da neće doći do recesije; Imamo program mera vredan 5,1 milijardu evra, a ako kriza potraje duže od tri meseca izaćićemo sa novim paketom
Hronika

Siniša Mali: Koronavirus ubio svaku nadu da neće doći do recesije; Imamo program mera vredan 5,1 milijardu evra, a ako kriza potraje duže od tri meseca izaćićemo sa novim paketom

PDF Štampa El. pošta
subota, 04. april 2020.

 Beograd -- Korona je ubila svaku nadu da do recesije neće doći. Mnoge zemlje potegle su mere za spas svojih ekonomija. Srbija ima program vredan 5,1 milijardu evra.

Koliko je tu našeg novca a koliko će biti iz kredita?

"To je oko polovine našeg godišnjeg budžeta, odnosno 11 odsto BDP-a. Mi možemo da izađemo sa ovako obimnim programom jer su nam finansije stabilne, a država želi najveći teret krize da preuzme na sebe", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

"Najveći deo te sume biće iz budžeta, najveći deo je domaće tržište HOV, oko 60-65 odsto, ostatak je međunarodno finansijsko tržište i iz budžeta", pojasnio je ministar finansija.

"Budžet je potpuno stabilan, imali smo četiri godine suficita u budžetu“, istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, država želi da sačuva sva radna mesta i pomogne omnima koji su najviše pogođeni krizom. Kako kaže, država želi da omogući privredi da uz što manje problema prebrodi krizu.

Rekao je da je iznos od 5,1 milijardi izabran kako bi nam posle krize fabrike ostale otvorene, ljudi zadržali poslove, kao i da preduzeća u što kraćem roku dođu do nivoa proizvodnje koji su imala pre mesec dana.

"Ceo svet se suočava sa ovom krizom. Šefica MMF-a Kristalina Georgieva je danas rekla da se u istoriji nikada nije desilo da je stala ekonomija, a to je izazov za sve zemlje, pa i Srbiju“, rekao je i dodao da mi, ipak ovu krizu dočekujemo jaki i stabilni, sa dovoljno novca.

"Ako kriza potraje duže od tri meseca, izaći ćemo sa novim paketom mera“, rekao je Mali.

"Nismo ispucali ceo arsenal mera, ovo je u ovom trenutku sasvim dovoljno", kaže Mali i pojašnjava da će kompanije plaćati poreze u 24 mesečne rate počevši od januara 2021. ako sve bude ok.

"Dakle, ne plaćate poreze, ne plaćate kredite, država plaća minimalce i sve to tokom tri meseca", kaže Mali i ističe kako preduzeća koja imaju probleme neće plaćati skoro ništa. Kako kaže, sve mere u programu su privremene jer je očekivanje da će kriza proći.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner