Хроника

Синиша Ковачевић: Опозиција би "одувала Вучића" уколико би се изборни услови променили - он у нормалним условима не може да победи

Штампа
четвртак, 25. април 2019.

 Драматург и потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић је рекао да, ако се изборни услови промене, на наредним парламентарним изборима опозиција ће "одувати Вучића". Апсолутно је немогуће да Вучић победи у нормалним изборним условима, сматра гост Дана уживо. Протести морају да се уозбиље, постоји енергија, "вино је почело да ври", додаје.,

На питање да ли су протести јединствени, Ковачевић каже да јесу док год се види једна колона. Јединствени су због општенародног незадовољства, због елементарне потребе за правдом и демократијом, за привидом нечега што ће нас изједначити пред законом, шансама које нам живот нуди, додаје. Али, што се тиче једиствености у организационом корпусу - каже да не зна, јер му не припада.

Има неких ствари које су нелогичне, али наравно да као првоборац свих тих протеста, који у њих врло верује, говорићу афирмативно о њима, навео је. Да ли имају могућност да буду бољи, имају, да у политичком смислу могу да буду осмишљенији - могу, да је требало да буде делатнији, да је требало одредити стратегију задатих циљева - требало је, оцењује.

Он истиче да се мора знати и где је циљ. Каже да је пред људима у организационом делу протеста напоран посао и велика историјска одговорност и да они то знају.

Ја сам имао основну идеју да то (велики митинг) буде 9. мај, као добра метафора - људи који шетају су гладни слободе и правде, више него физичке глади и гладни пољупца деце и унучади која су негде у Торонту и свету - где се олако лепи етикета фашисте у земљи у којој је убијано сто за једнога, у којој израз фашизам треба да се користи са једном невероватном количином пијетета два пута годишње...

Посао се мора отпослити, каже једна црногорска изрека, овај посао се мора довести до краја, наводи гост Дана уживо.

За Вучића гласа 25 посто грађана ове земље, не рачунајући оно колико се покраде, што гласају мртве душе и све оно што се подразумева као нечасна работа у изборном циклусу

Извесно је да се овде мора разговарати и да се на овакве изборе не можете изазити а да сви билборди од Суботице и Врања припадају једном човеку, где ће све насловне стране припадати једном човеку тога дана, а набилдоване особе контролисати бирачке спискове, ако ће џипови без таблица шпартати широм Србије, набраја.

Стручни тим је формиран, а на питање да ли очекује дијалог власти са њим, Ковачевић каже - не, док не почнемо да кампујемо испред Скупштине.

Против тих протеста ради неколико ствари - лето које долази, и режим покушавајући да их деструира на милион начина, навео је. "Ја лично бих тражио смену власти, наш председник није компетентан и добронамеран", каже Ковачевић, додајући да тај свој лични став нема право да намеће другима.

"Да би се до тог разговора дошло мора се бити чврст у ставу, темељан у захтеву и врло одлучан да се до тога дође. Не можемо се претварати у "децу цвећа" и у људе који ће лупати у даире уз музику са камиона... Овде се ради о судбини и опстанку државе, о грађанима Србије", навео је.

Ти протести морају да се уозбиље, да елиминишемо ту лажну дилему да ли су грађански и политички, навео је, констатујући да чланови странки нису грађани другог реда.

"Наклонити се људима који долазе на демонстрације и који не припадају странкама и овим "прокаженим" људима који су се усудили да припадају некој странци, јер видите да је њихова потеба за демократијоим јача од свих несугласница", навео је.

Крајње је време да се ствари промене из корена, да се систем промени, каже Ковачевић.

Сматра да се од протеста неће одустати, "нарочито сада кад је власт уздрмана" и кад се показало њено наличје, сматра гост Н1. "Нарочито сада кад сте напокон схватили да су на челу те државе људи са купљеним дипломама, кад сте напокон схватили да су то преписивачи доктората, да су то људи без заклетве, кад сте напокон схватили да су ту људи који имају врло редак, незамисливо редак контакт са истином... Кад дођете до тога да препознајете лаж, кад дођете до тога да тај имагинарни орган који човек има, а који се зове "трпило", почне да пуца, онда се ствари отимају контроли", каже Ковачевић.

Гост Н1 сматра, упитан о редовним парламентарним изборима, да ће на њима, ако се изборни услови промене, опозиција "одувати Вучића буквално". Он наводи да је Вучић искористио неколико хиљада аутобуса, "укључујући и оне албанских превозника - не косовских", да напуни трг онолико колико га је опозиција напунила без икакве помоћи државе, јавних предузећа...

"За Вучића гласа 25 посто грађана ове земље, не рачунајући оно колико се покраде, што гласају мртве душе и све оно што се подразумева као нечасна работа у изборном циклусу".

 Потребна је добра контрола гласања, у којој морају да буду страни посматрачи и уколико тада победи Вучић, мораћете да пакујете ствари, без обзира колико година имате, али то је апсолутно немогуће, уверен је.

На питање какве су шансе за промену изборних услова, каже да то зависи и од улице и од притиска, додајући да и "најспорија свећа изгори".

О 13. априлу, Косову...

Говорећи о 13. априлу, каже да на политику утичу и непредвидиве околности, да је он био спреман да заноћи тада. Била је киша и температура од два степена, непромишљено се кренуло у шетњу, па се преполовио број људи кад треба да говоре лидери опозиције, додаје. "Видите снајперисте по крововима, да су у Скупштини људи са дугим цевима и са комплетном опремом за разбијање демонстрација, и немате морално право да кажете - за мном".

Ковачевић истиче да је учествовао и на ранијим демонстрацијама (1996, 2000) и да су тада стајали до изнемоглости у Коларчевој улици да би се кордони склонили, и увек би се склонили око 1, 2х.

Он каже да се може доћи до циљева, да постоји енергија и да је "вино почело да ври". Нема повратка уназад, наглашава.

Говорећи о Косову и састанку у Берлину, каже да не очекује ништа од тих разговора. Пита ко је преговараче овластио за те преговоре, да ли смо имали скупштинско заседање на ком би се направила платформа за преговоре, да ли имамо консензус о црвеним линијама, или о томе да то буде замрзнути конфликт или хоћемо да решимо то у среду...

Јединствену платформу о Косову Савез за Србију тренутно нема, каже Ковачевић и додаје: "Нека ту историјску одговорност на себе преузме онај ко победи, он ће имати легитимитет и моћи ће о томе да преговара".

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]