Хроника

Шеста ноћ протеста у САД: Настављени нереди широм Америке, полицијски час уведен у више од 40 градова; Национална гарда ангажована у више савезних држава; Полиција у Њујорку клекла са демонстрантима у знак солидарности

Штампа
понедељак, 01. јун 2020.

 Немири и нереди широм САД настављени су и протекле ноћи, а повод је полицијска бруталност према ненаоружаном афроамериканцу Џорџу Флојду, који је током хапшења умро. У Оклахома ситију је уведен полицијски час, након што су демонстранти постали насилни. У Минеаполису, одакле су протести и кренули, подигнута је оптужница против човека који се шлепером залетео у протестанте, а ЦНН јавља да је у Њуорку ухапшена ћерка градоначелника Била де Блазија јер се придружила протестима.

Власти Минесоте објавили су да верују да има белих супрематиста који су се инфилтрирали у масу демонстраната, називајући их "агитаторима". Верују да окупљају групе и подстичу прављење нереда.

Током ноћи је избио пожар у црвки Ст Јохн у Вашингтону, најближој Белој кући, али је та ватра сада угашена. У главном граду су се полицијске снаге сукобиле са демонстрантима, бацајући на њих сузавац.

ЦНН преноси да су председник САД Доналд Трамп и његова породица на кратко склоњени у подземни бункер испод Беле куће, пошто су се протести у петак увече приближили резиденцији.

Заполсени у Белој кући су добили упутство да сакрију своје пропуснице за посао док не стигну до пункта Тајне службе, која одобрава улазак у комплекс Беле куће. Исти правило важи и за одлазак с посла.

 

Са друге стране, полиција у Њујорку јуче после подне солидарисала се са мирним демонстрантима. На друштвеним мрежама је објављен снимак полицајаца који заједно са демонстрантима клече, на тај начин одајући пошту преминулом афроамериканцу.

ЦНН јавља да је Кијара де Блазио, ћерка градоначелника Њујорка, ухапшена јер се придружила незаконитим протестима, а пуштена је после привођења у полицијску станицу.

Полицијски час је уведен у више од 40 градова у Америци, а у округу Лос Анђелес је због нереда проглашено ванредно стање. Национална гарда је ангажована у више савезних држава.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]