Početna strana > Hronika > Šesta noć protesta u SAD: Nastavljeni neredi širom Amerike, policijski čas uveden u više od 40 gradova; Nacionalna garda angažovana u više saveznih država; Policija u Njujorku klekla sa demonstrantima u znak solidarnosti
Hronika

Šesta noć protesta u SAD: Nastavljeni neredi širom Amerike, policijski čas uveden u više od 40 gradova; Nacionalna garda angažovana u više saveznih država; Policija u Njujorku klekla sa demonstrantima u znak solidarnosti

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 01. jun 2020.

 Nemiri i neredi širom SAD nastavljeni su i protekle noći, a povod je policijska brutalnost prema nenaoružanom afroamerikancu DŽordžu Flojdu, koji je tokom hapšenja umro. U Oklahoma sitiju je uveden policijski čas, nakon što su demonstranti postali nasilni. U Mineapolisu, odakle su protesti i krenuli, podignuta je optužnica protiv čoveka koji se šleperom zaleteo u protestante, a CNN javlja da je u Njuorku uhapšena ćerka gradonačelnika Bila de Blazija jer se pridružila protestima.

Vlasti Minesote objavili su da veruju da ima belih suprematista koji su se infiltrirali u masu demonstranata, nazivajući ih "agitatorima". Veruju da okupljaju grupe i podstiču pravljenje nereda.

Tokom noći je izbio požar u crvki St John u Vašingtonu, najbližoj Beloj kući, ali je ta vatra sada ugašena. U glavnom gradu su se policijske snage sukobile sa demonstrantima, bacajući na njih suzavac.

CNN prenosi da su predsednik SAD Donald Tramp i njegova porodica na kratko sklonjeni u podzemni bunker ispod Bele kuće, pošto su se protesti u petak uveče približili rezidenciji.

Zapolseni u Beloj kući su dobili uputstvo da sakriju svoje propusnice za posao dok ne stignu do punkta Tajne službe, koja odobrava ulazak u kompleks Bele kuće. Isti pravilo važi i za odlazak s posla.

 

Sa druge strane, policija u Njujorku juče posle podne solidarisala se sa mirnim demonstrantima. Na društvenim mrežama je objavljen snimak policajaca koji zajedno sa demonstrantima kleče, na taj način odajući poštu preminulom afroamerikancu.

CNN javlja da je Kijara de Blazio, ćerka gradonačelnika Njujorka, uhapšena jer se pridružila nezakonitim protestima, a puštena je posle privođenja u policijsku stanicu.

Policijski čas je uveden u više od 40 gradova u Americi, a u okrugu Los Anđeles je zbog nereda proglašeno vanredno stanje. Nacionalna garda je angažovana u više saveznih država.

(N1)