Početna strana > Hronika > Serž Bramerc: Karadžić i Mladić najznačajniji slučajevi u istoriji Tribunala, nadam se da će im uskoro biti presuđeno
Hronika

Serž Bramerc: Karadžić i Mladić najznačajniji slučajevi u istoriji Tribunala, nadam se da će im uskoro biti presuđeno

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 22. oktobar 2015.

 SARAJEVO - Glavni tužilac Tribunala u Hagu, Serž Bramerc bio je gost Pressinga, u kojem se razgovaralo o postupcima koji se vode protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Vojislava Šešelja. Istakao je da se nada kako će rezultovati osuđujućom presudom u skorije vrijeme.

Glavni tužilac Tribunala u Hagu, Serž Bramerc bio je gost  Pressinga, u kojem se razgovaralo o postupcima koji se vode protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Vojislava Šešelja. Istakao je da se nada kako će rezultovati osuđujućom presudom u skorije vrijeme.

U slučaju Vojislava Šešelja, Bramerc je kazao da je frustrirajuće to što se on nalazi na slobodi i da je njegov slučaj trebalo riješiti drugačije.

Bramerc je prije skoro godinu dana bio gost iste emisije, u kojoj je najavio da će presude Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Vojislavu Šešelju biti izrečene do kraja 2015. godine. Za sada, samo je izricanje kaze Radovanu Karadžiću najavljeno do kraja 2015. godine.

"Biće određenog kašnjenja što se predmeta Mladić tiče, jer smo u posljednjoj fazi iznošenja argumenata odbrane. Nadam se da će ova faza biti okončana do početka 2016., a onda će sudu biti potrebno neko vrijeme da donese konačnu odluku", kazao je Bramerc.

Što se tiče slučaja Vojislava Šešelja,rekao je da je njegov slučaj trebalo rješavati na neki bolji način, budući da je proces protiv njega okončan 2012. godine, a presuda je bila najavljena za 2013. godinu.

Svjestan sam da su mnogi ljudi razočarani, uključujući i mene što je došlo do određenih kašnjenja. Nećemo imati presudu u doglednoj budućnosti, i ne vjerujem da je na rasporedu sudija da donesu presudu Šešelju do kraja ove godine. Posljednji svjedok u njegovom slučaju je saslušan 2010. godine, i od tada ništa nije u rukama tužilaca.

Na pitanje da li će Karadžić i Mladić biti osuđeni za ratne zločine, ne samo u Srebrenici, nego i u Bosanskoj Krajini, Bramerc je rekao da vjeruje u dokaze.

"Vjerujemo da smo dokaze dobro predstavili sudijama. Na njima je da donesu konačnu odluku. Rezultat će biti osuđujuća presuda, siguran sam u to. Dosta dokaza koje smo iznijeli bili su ranije prihvaćeni na suđenjima drugim zločincima. Iznijeli smo dokaze za zločine u Srebrenici, ali i arguemente da je zločin počinjen i u drugim opštinama", istakao je glavni tužilac Tribunala u Haagu.

Radovan Karadžić i Ratko Mladić su se u posljednje vrijeme dosta žalili na zdravlje, a pitanje, logično koje je uslijedilo jeste da li će ih Hag pustiti na privremenu slobodu?

"Oni su bili bjegunci godinama, i teško je zamisliti odluku da se privremeno puste. Pitanje zdravlja je bitno, ali u slučaju bejgunaca - nikada nije donesena odluka o privremenom otpustu", pojasnio je Bramerc.

Dodao je da će biti na drugim ljudima da odluče da li će biti političkih posljedica ukoliko se Mladić i Karadžić osude za najteže zločine.

Dodao je i to da je pravna obaveza Srbije da izruči Šešelja ukoliko Hag to zatraži, mada o tome, kaže Bramerc, nema javne odluke - te da su u toku povjerljivi postpuci o kojima ne može da govori.

Šešelj je inače 12 godina u pritvoru, suđenje mu je trajalo osam godina - bez ikakvih konkretnih rezultata.

"Ne kritikujem sudije, nije moj posao, a u njegovom slučaju nije predstavljena argumentacija odbrane. On je htio sam sebe da zastupa i mislim da to nije dobra ideja. Objavljivao je imena zaštićenih svjedoka. Iskreno nadao sam se da će presuda biti donesena, kako bi mogli krenuti dalje. Ovaj predmet ne pomaže ugledu Tribunala".

"Čekamo presudu Karadžiću, i kraj postupka protiv Mladića. Njih dvojica su najvažniji slučajevi u istoriji Tribunala. Priznajem da je Šešeljev slučaj nezahvalna situacija, a radije bih pričao o Mladiću i Karadžiću jer se o nima više može govoriti i tu imam više uticaja", rekao je Bramerc u programu N1 televizije.

Haški Tribunal, potvrdio je Bramerc, biće otvoren do kraja 2017. godine, do kada planira zaključiti procese koji su u toku, a nakon zatvaranja sve žalbe će preuzeti rezidualni mehanizam, koji već radi i dobro funkcioniše.

Kazao je da vidi napredak u saradnji Srbije i BiH. Tvrdi da sistem saradnje može funkcionisati samo ako postoji uvjerljiva intervencija svih tužilaštava. Ako je počinitelj zločina u Srbiji, prepustimo proces njima. "Samo ako imamo ozbiljan proces i presudu, možemo vidjeti da li ovaj sistem funkcioniše", naglasio je.

Njegovo mišljenje je i to da žrtve i porodice žrtava sa sve tri strane nisu zadovoljne pravdom. Previše je predmeta, kaže, koji se moraju okončati, mada su zadovoljni sa nekim od ishoda koje je odredio Tribunal u Hagu.

(Nezavisne)