Početna strana > Hronika > Sergej Železnjak: Nametanjem Beogradu što skorijeg potpisivanja sporazuma sa kosovskim Albancima, kancelarija za spoljnu politiku EU otvoreno lobira za interese NATO; Treba oslušnuti upozorenja SPC
Hronika

Sergej Železnjak: Nametanjem Beogradu što skorijeg potpisivanja sporazuma sa kosovskim Albancima, kancelarija za spoljnu politiku EU otvoreno lobira za interese NATO; Treba oslušnuti upozorenja SPC

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 09. avgust 2018.

 Ruska Federacija i njeno rukovodstvo nastavljaju nedvosmisleno da pružaju podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji, pozivajući nadležne institucije da se drže Rezolucije 1244.

Osuđuju odluku Velike Britanije i upozoravaju kakve bi mogle biti posledice. Tim povodom oglasio se i poslanik ruske Dume Sergej Železnjak.

Kosovski Albanci pod pokroviteljstvom NATO pakta nastavljaju vršenje pritiska na Srbe da nateraju rukovodstvo u Beogradu da pristane na sporazum sa samoproglašenim prištinskim vlastima, rekao je u utorak, 7. avgusta poslanik državne Dume, član komiteta za međunarodne odnose Sergej Železnjak, u vezi sa izjavama kosovsko-albanskih lidera o ,,prekrajanju postojećih granica“ u svijetlu nedavnih vojnih vežbi KFOR-a (pod vođstvom NATO-a) na Kosovu i Metohiji.

Komentarišući sklanjanje s dnevnog reda pitanja Kosova i Metohije, od strane Velike Britanije za vreme njihovog predsedavnja Savetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Železnjak je naglasio da ta činjenica predstavlja jasan dokaz o selektivnom pristupu i izbegavanju britanske diplomatije da rešavanje pitanja Kosova i Metohije bude zasnovano na međunarodnom pravu i najvažnijem dokumentu – Rezoluciji 1244 SB UN.

,,Takvi nezdravi presedani samo svjedoče o potrebi hitnog vraćanja vodeće uloge SB UN i Misije UN (UNMIK) po svim pitanjima koja se tiču regulisanja situacije, i koja obezbeđuju mir i stabilnost u regionu“ – izjavio je Železnjak.

Što se tiče posredničke misije EU, Železnjak je napomenuo da ona nastavlja da se degradira i da nije u skladu sa ciljevima koji su joj naloženi rezolucijom GS UN-a 9. septembra 2010. godine.

Nametanjem Beogradu što skorijeg potpisivanja sporazuma sa kosovskim Albancima, kancelarija za spoljnu politiku EU otvoreno lobira za interese NATO-a da uključi Kosovo, a potom i ostatak Srbije u alijansu.

,,Negativni faktori nastavljaju da se akumuliraju. Nametanjem Beogradu što skorijeg potpisivanja sporazuma sa kosovskim Albancima, kancelarija za spoljnu politiku EU otvoreno lobira za interese NATO-a da uključi Kosovo, a potom i ostatak Srbije u alijansu.

Sa druge strane, EU doprinosi teritorijalnom formiranju nacionalističkog projekta ,,Velike Albanije“. I jedno i drugo je apsolutno neprihvatljivo“ – istakao je ruski poslanik.

Takođe, veliku pažnju i poštovanje zavređuju izjave duhovnih lidera SPC, rekao je Železnjak, govoreći o pozivima srpskih episkopa na post i molitvu za spas Kosova i Metohije.

(govorisrbija.rs)