Početna strana > Hronika > Sergej Šojgu: Zaustavljen pokušaj ukrajinske ofanzive. Neprijatelj nije postigao svoje ciljeve i pretrpeo značajne gubitke
Hronika

Sergej Šojgu: Zaustavljen pokušaj ukrajinske ofanzive. Neprijatelj nije postigao svoje ciljeve i pretrpeo značajne gubitke

PDF Štampa El. pošta
utorak, 06. jun 2023.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu danas je izjavio da je ruska vojska zaustavila pokušaj dugonajavljivane ukrajinske ofanzive.

Prilikom napada, neprijatelj nije postigao svoje ciljeve i pretrpeo je značajne gubitke, rekao je on.

Šojgu je ponovio da je Kijev pokušao ofanzivu u pet pravaca na frontu 4. juna, prilikom koje je likvidirano oko 300 vojnika i uništeno 16 tenkova, 26 borbenih oklopnih vozila i 14 automobila.

Pokušaj ofanzive desio se i juče, 5. juna, ali ovaj put u sedam pravaca na frontu. Napade je vršilo pet brigada, ali ruska vojska je i tada zaustavila prodor ukrajinske armije, objasnio je Šojgu. Tokom jučerašnjeg napada, Oružane snage Ukrajine izgubile su 1.600 vojnika, 28 tenkova, od kojih su osam "leopardi" i tri tenka na točkovima AMKS-10. Uništeno je i 136 jedinica druge vojne tehnike, od kojih je 79 došlo iz inostranstva.

Prilikom pružanja otpora ukrajinskoj vojsci, posebno su se istakli borci 433. motorizovanog puka 127. motorizovane divizije. Posebno junaštvo pokazala je 3. četa 37. motorizovane brigade.

Tokom poslednja tri dana, ukupno je likvidirano 3.715 vojnika Oružanih snaga Ukrajine duž cele linije fronta. Ruska strana je za isti period izgubila 71 vojnika, a njih 210 je ranjeno.

Ministar se osvrnuo i na napade na hidroelektranu Kahovku od ove noći, koje je nazvao terorističkim napadom.

Hidroelektrana Kahovka je dignuta u vazduh, što je dovelo do poplava velikog broja teritorija.

"Cilj ovih akcija je sledeći. Pošto nije postigao uspeh prilikom ofanzive, protivnik planira da prebaci jedinice i opremu iz pravca Hersona u region u kojem izvodi ofanzivne akcije. Na taj način, značajno je oslabio svoje pozicije u hersonskom pravcu. Neprijatelj je počeo da gradi odbrambene položaje na desnoj obali Dnjepra, što ukazuje na njegovu nameru da u tom delu pređe u odbranu. Da bi sprečio ofanzivna dejstva ruske vojske u ovom delu fronta, kijevski režim je izvršio sabotažu, koja je, zapravo, teroristički akt, što je dovelo do toga da je veliki deo teritorije poplavljen". Ovaj teren suočiće se sa "teškim i dugoročnim ekološkim posledicama".

Osim toga, kako je dalje naveo ministar, "značajno je povećano ispuštanje vode sa Dnjepropetrovske hidroelektrane, što dovodi do još većih poplava".

Sve ovo je dokaz da se radi o diverziji velikih razmera koju je isplanirao kijevski režim, zaključuje Šojgu.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner