Početna strana > Hronika > Sergej Šojgu: Ukrajina u januaru izgubila više od 6.500 vojnika
Hronika

Sergej Šojgu: Ukrajina u januaru izgubila više od 6.500 vojnika

PDF Štampa El. pošta
sreda, 08. februar 2023.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici otvoreno pozivaju Ukrajinu da napada teritoriju Ruske Federacije, uvlačeći pritom i NATO zemlje u konflikt, što može dovesti do nepredvidivih posledica i kompletne eskalacije sukoba, upozorio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je optužio Vašington i Zapad da pokušavaju da maksimalno "razvuku" vojni sukob u Ukrajini putem isporuke teškog ofanzivnog naoružanja. Ipak, kako je kazao, Moskva će nastaviti da uništava svo naoružanje koje Kijev dobija od saveznika, bez obzira na to što je, kako je ocenio, pomoć koju Ukrajina dobija sa Zapada bez presedana.

"Ruske trupe nastavljaju da 'melju' svo naoružanje i opremu koja se doprema Kijevu, kako na putevima koji se koriste za isporuku naoružanja, tako i na borbenim položajima", objasnio je.

Osim toga, Moskva razvija posebne satelitske sisteme za daljinsku analizu situacije na zemlji, bez obzira na vremenske uslove, što će dovesti do povećanja efikasnosti vojske, rekao je Šojgu.

Komentarišući situaciju na frontu, ministar je rekao da se ofanziva kod Bahmuta i Ugljedara razvija uspešno i da je, zahvaljujući akcijama ruske vojske u DNR i Zaporoškoj oblasti, oslobođeno sedam mesta: Soledar, Kleščejevka, Podgornoje, Krasnopolje, Blagodatnoje, Lobkovoje, Nikolajevka.

Oružane snage Ukrajine tokom prvog meseca ove godine izgubile su više od 6.500 vojnika, 26 aviona, 7 helikoptera, 208 dronova, 341 tenk i druga oklopna vozila, 40 borbenih vozila višestrukih raketnih sistema, poručio je. Sva pomoć koju dobija nije spasila Ukrajinu od velikih gubitaka, istakao je ministar.

Napadi na stambena naselja i bolnice se nastavljaju, a kijevski režim pribegava i akcijama zastrašivanja građana koji žive u novopripojenim teritorijama, rekao je Šojgu na današnjem sastanku, objasnivši da su ovakve akcije rezultat nemogućnosti Kijeva da pobedi Moskvu na bojnom polju.

"Oružane snage Ukrajine napadaju stambena naselja, bolnice i mesta na kojima se okupljaju civili i vrše terorističke napade na državne i druge socijalne objekte", izjavio je.

Prava "varvarska" priroda kijevske elite vrlo dobro je bila pokazana napadima na Božić, kada je ruska strana predložila da dođe do privremenog prekida vatre, napomenuo je, dodajući da su tokom praznika Ukrajinci više od 550 puta izveli artiljerijske i minobacačke napade na ruske položaje u zoni vojne operacije.

(RT Balkan)