Početna strana > Hronika > Sergej Šojgu: NATO misija u Avganistanu je propala, Rusija sada registruje aktivno kretanje militanata terorističke grupe Islamske države iz Sirije i Libije na teritoriji te zemlje
Hronika

Sergej Šojgu: NATO misija u Avganistanu je propala, Rusija sada registruje aktivno kretanje militanata terorističke grupe Islamske države iz Sirije i Libije na teritoriji te zemlje

PDF Štampa El. pošta
sreda, 28. jul 2021.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je danas da Rusija registruje aktivno kretanje militanata terorističke grupe Islamske države (ID), na teritoriji Avganistana.

Šojgu je rekao da se nada da će nacionalni sporazum biti postignut u Avganistanu, ali da istovremeno vidi aktivne jedinice ID kako se sele dolazeći sa teritorija Sirije i Libije, piše Tas s.

Vrhovni sud Rusije je 29. decembra 2014. godine proglasio Islamsku državu (IS) terorističkom organizacijom, a aktivnoti ekstremističkih organizacija su zabranjene u Rusiji.

Ministar Sergej Šojgu je i komentarisao neuspešnu misiju SAD i NATO u Avganistanu.

„Događaji u severnim pograničnim oblastima zemlje i masovnost pokazuju da se sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i talibana islamske države (ID) ne ispunjava“, rekao je Šojgu.

Naveo je da posebnu zabrinutost izaziva činjenica da „ID i druge međunarodne terorističke grupe jačaju svoje pozicije u Avganistanu, što povećava njihovu pretnju da prodru u susedne zemlje“.

„Stoga moramo konstatovati da je američka i NATO misija u Avganistanu propala“, dodao je ministar.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner