Početna strana > Hronika > Sergej Rjabkov: Moskva izuzetno zabrinuta zbog poslednjih dešavanja u Ormuskom prolazu, rizik od potencijalne konfrontacije sve veći
Hronika

Sergej Rjabkov: Moskva izuzetno zabrinuta zbog poslednjih dešavanja u Ormuskom prolazu, rizik od potencijalne konfrontacije sve veći

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. jul 2019.

 Moskva je izuzetno zabrinuta zbog poslednjih dešavanja u Ormuskom prolazu, imajući u vidu da je rizik od potencijalne konfrontacije sve veći, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

„Situacija je alarmantna, rizik od direktne konfrontacije se u poslednje vreme pojačao do te mere da je teško prognozirati dalji razvoj događaja“, istakao je Rjabkov.

On je takođe rekao i da poslednji incidenti u Ormuskom prolazu, kao i u Gibraltaru, mogu dodatno da zakomplikuju pomorski saobraćaj u regionu.

„Moskva je spremna da podrži kolektivne napore kako bi došlo do deeskalacije tenzija i da pruži svu stručnu pomoć po tom pitanju“, naglasio je.

Ruski diplomata je dodao i da je to neophodno raditi političkim putem, da Rusija ima veliko iskustvo u komplikovanim situacijama kada je reč o bliskoistočnom regionu, te da je spremna da to iskustvo podeli i sa drugim igračima.

„Međutim, postoji naznaka da SAD žele da se te tenzije održe. Potrebno je da sve strane pokažu dobru volju kako se situacija ne bi izmakla kontroli“, zaključio je.

Podsetimo, vlasti Velike Britanije saopštile su da su iranski naoružani brodovi pokušali da presretnu britanski tanker pre nego što su ih oterali brodovi Kraljevske ratne mornarice. Istovremeno, Iranska revolucionarna garda opovrgnula je da je došlo do incidenta.

Iran preti osvetom još otkako je jedan njegov tanker zaplenjen u Gibraltaru prošle sedmice. Ministarstvo obrane SAD nije komentarisalo događaje, iako je Pentagon javio da zna za izveštaj o pokušaju iranskih brodova da presretnu britanski naftni tanker.

O nuklearnom sporazumu

Rjabkov je takođe rekao i da je Moskva u više navrata pozivala Teheran da se suzdrži od bilo kakvih koraka koji bi podigli tenzije po pitanju nuklearnog sporazuma.

„Iran je pokazivao strpljenje po tom pitanju duže od godinu dana. Mi smo u više navrata pozivali Teheran da se suzdrži od eskalacije tenzija, ali treba razumeti da iransko rukovodstvo ne može ćutke da stoji po strani i gleda šta se događa“, dodao je.

(Sputnik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner