Početna strana > Hronika > Sergej Nariškin: Zapadne zemlje cinično „krckaju“ Venecuelu na isti način kao što su to radile sa Libijom i Sirijom
Hronika

Sergej Nariškin: Zapadne zemlje cinično „krckaju“ Venecuelu na isti način kao što su to radile sa Libijom i Sirijom

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. april 2019.

 Zapadne zemlje cinično „krckaju“ Venecuelu na isti način kao što su to radile sa Libijom i Sirijom, provocirajući humanitarnu katastrofu u blizini sopstvenih teritorija, izjavio je šef Spoljne ruske obaveštajne službe Sergej Nariškin.

On je, govoreći na Osmoj moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, rekao da upravo Bela kuća to radi, provocirajući novu katastrofu u blizini sopstvenih granica dok istovremeno namerava da potroši milijarde kako bi osigurala granicu sa Meksikom i izborila se sa nekontrolisanom migracijom.

Nariškin je takođe kritikovao SAD zbog odluke da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, ali i Golansku visoravan kao deo jevrejske države, kao i njihovo istupanje iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, budući da takve stvari, kako ocenjuje, izuzetno negativno utiču na napore međunarodne zajednice kako bi se situacija na Bliskom istoku stabilizovala.

„Sve je to pokazatelj da SAD, ali i Velika Britanija i njihovi najverniji saveznici, postepeno odlaze od osnovnih pravila u najvažnijim pitanjima kao što je strateška bezbednost, kontrola naoružanja, ali i kontrola oružja za masovno uništenje“, dodao je on.

Nariškin je rekao i da Zapad i dalje ne želi da prizna činjenicu da se formirao multipolarni svet, kao i da je to glavni razlog zbog svih procesa koji se dešavaju širom naše planete.

Dodao je i da uprkos tome dijalog sa Zapadom mora da postoji, pre svega kako se ne bi rasturio sistem strateške stabilnosti.

„Rusija je za poslednjih 100 godina preživela tri devastirajuća rata, međutim i dalje ne prestaje da poziva druge učesnike međunarodne zajednice da zajednički rešavaju svetske probleme“, zaključio je Nariškin.

(Sputnik)