Početna strana > Hronika > Sergej Lavrov: Rusija je bila prijatelj sa Grčkom dok se Atina nije povinovala američkim zahtevima
Hronika

Sergej Lavrov: Rusija je bila prijatelj sa Grčkom dok se Atina nije povinovala američkim zahtevima

PDF Štampa El. pošta
utorak, 24. januar 2023.

 Rusija je bila prijatelj sa Grčkom dok se Atina nije povinovala "američkim zahtevima", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi grčki list Katimerini.

"Zapazili smo transformaciju njenog rukovodstva. Bilo je prinuđena ili je pristala da se povinuje američkim zahtevima. Izvukli smo svoje zaključke o onima koji tako rado podržavaju  agresiju na Rusiju", objavila je ruska ambasada u Atini na Tviteru izjavu Lavrova.

Ruski ministar spoljnih poslova je ovim tvitom izrazio nezadovoljstvo preko ruske ambasade u Atini, reagujući bez presedana na poziciju koju je Grčka zauzela u odnosu na rat Rusije u Ukrajini, navodi Katimerini.

U tvitovima se dalje kaže da su "Grčka i Kipar poslednjih godina bili među najprijateljskim zemljama" i da su do skora "imali veliki broj zajedničkih kulturno-obrazovnih projekata", kao i da se "ekonomska saradnja aktivno razvijala na obostrani interes."

Lavrov je naveo da je "čudna bila brzina kojom su prešli ne samo u "tabor" onih koji su potpisali sankcije, već i u grupu onih koji predvode antiruske akcije.

"To odražava nametnutu liniju agresivne konfrontacije, a ne interes Grka", poručili su iz ruske ambasade u Atini, citirajući izjavu ruskog šefa diplomatije, navodi Katimerini.

(Katimerini-RTS)