Početna strana > Hronika > Sergej Kobilaš: Ruski supersonični strateški bombarderi Tu-160 postavili svetski rekord u dometu i trajanju neprekidnog leta za avione ove klase
Hronika

Sergej Kobilaš: Ruski supersonični strateški bombarderi Tu-160 postavili svetski rekord u dometu i trajanju neprekidnog leta za avione ove klase

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 20. septembar 2020.

 Supersonični strateški bombarderi Tu-160 postavili su u subotu svetski rekord u dometu i trajanju neprekidnog leta za avione ove klase, izjavio je komandant vazduhoplovnih snaga avijacije velikog dometa general-pukovnik Sergej Kobilaš.

„Danas su novi rekord u dometu i trajanju leta na supersoničnim strateškim raketnim nosačima Tu-160 postavile dve posade vazduhoplovstva velikog dometa. Piloti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije proveli su u vazduhu više od 25 sati, prešavši preko 20 hiljada kilometara“, rekao je Kobilaš.

On je dodao da „niko nije leteo duže avionom ove klase“.

Prethodni rekord postavljen je 2010. godini takođe na Tu-160, koji je tada u vazduhu proveo 24 sata i 24 minuta.

Kako je precizirano u Ministarstvu odbrane, let dva Tu-160 obavljen je iznad neutralnih voda centralnog dela Severnog ledenog okeana, Tihog okeana, Karskog mora, Laptevskog mora, Istočno-sibirskog, Čukotskog i Barencovog mora. Nosači raketa poleteli su i sleteli na aerodrom „Engels“.

Ministarstvo je dodalo da je tokom leta Tu-160 tri puta dopunio gorivo u vazduhu iz šest aviona Il-78.

„U određenim delovima maršrute, strateške nosače raketa Tu-160 pratili su lovci Su-35S, kao i avioni stranih zemalja“, saopštilo je Ministarstvo.

Let ruskih bombardera odvijao se strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner