Хроника

Сенат САД усвојио закон који "подржава људска права у Хонгконгу"

Штампа
среда, 20. новембар 2019.

 Амерички Сенат одобрио је закон који подржава људска права у Хонгконгу, након неколико месеци насилних протеста на тој територији.

"Хонгконшки закон о људским правима и демократији", како  јавља новинска агенција АП, сада иде у Представнички дом.

Законом је предвиђено да САД сваке године потврђују висок степен аутономије Хонгконга како би оправдао посебан трговински статус те територије као и санкције кинеским и хонгконшким званичницима ако би сузбијали слободе на тој територији.  

Републикански сенатор Марко Рубио рекао је да ће закон послати поруку подршке становницима Хонгконга, који месецима протестују са захтевима за основне слободе успркос угњетавању кинеске владе.  

Кина је упозоравала остале земље да се не мешају, наводећи да је ситуација у Хонгконгу њена унутрашња ствар те је као одговор обећала још увек неодређене контрамере.  

Протести у Хонгконгу трају од почетка јуна. Избили су због предлога закона о екстрадицији који је предвиђао изручење осумњичених Пекингу, али су убрзо прерасли у борбу за демократска права и очување грађанских слобода које су Хонгконгу гарантоване 1997. када је Велика Британија вратила ту територију Кини.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]