Početna strana > Hronika > Senat SAD usvojio zakon koji "podržava ljudska prava u Hongkongu"
Hronika

Senat SAD usvojio zakon koji "podržava ljudska prava u Hongkongu"

PDF Štampa El. pošta
sreda, 20. novembar 2019.

 Američki Senat odobrio je zakon koji podržava ljudska prava u Hongkongu, nakon nekoliko meseci nasilnih protesta na toj teritoriji.

"Hongkonški zakon o ljudskim pravima i demokratiji", kako  javlja novinska agencija AP, sada ide u Predstavnički dom.

Zakonom je predviđeno da SAD svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga kako bi opravdao poseban trgovinski status te teritorije kao i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima ako bi suzbijali slobode na toj teritoriji.  

Republikanski senator Marko Rubio rekao je da će zakon poslati poruku podrške stanovnicima Hongkonga, koji mesecima protestuju sa zahtevima za osnovne slobode usprkos ugnjetavanju kineske vlade.  

Kina je upozoravala ostale zemlje da se ne mešaju, navodeći da je situacija u Hongkongu njena unutrašnja stvar te je kao odgovor obećala još uvek neodređene kontramere.  

Protesti u Hongkongu traju od početka juna. Izbili su zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

(Beta)