Početna strana > Hronika > Sem Fabrici: U EU su srećni da vide dobru saradnju Srbije i NATO; današnji sastanak Vučića i Tačija nije ključan, ali važno je da se održava; dogovor Beograda i Prištine biće dobar primer za druge zemlje regiona
Hronika

Sem Fabrici: U EU su srećni da vide dobru saradnju Srbije i NATO; današnji sastanak Vučića i Tačija nije ključan, ali važno je da se održava; dogovor Beograda i Prištine biće dobar primer za druge zemlje regiona

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 08. novembar 2018.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je veoma važan sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu koji će se održati večeras. Međutim, on je dodao da sastanak nije ključan, već da je deo procesa koji je bitan.

"Važno je da se taj sastanak održava i da su obe strane pokazale predanost da se proces nastavi i da nastave da razgovaraju uz pomoć visikog predstavnika EU", rekao je Fabrici na panelu "Procena stabilnosti i bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu, uključujući postignuća i šanse politika EU i evroatlantskih integracija", u okviru šeste Beogradske NATO nedelje.

„Konzistentan deo naše politike prema Zapadnom Balkanu jeste pronalaženje rešenja za Kosovo“, kazao je Fabrici i naveo da je potrebno svestrano rešenje, sveobuhvatni dogovor koji bi bio osnova za budućnost.

"Srbija treba da posmatra budućnost sa optimizmom koji će se postići regionalnom saradnjom i verujemo da dogovor Beograda i Prištine neće biti samo budućnost za te dve zemlje, već će biti dobar primer i stepen koji treba postići i za druge zemlje regiona", naveo je Fabrici.

Fabrici je istakao da EU ne želi da NATO zameni Uniju i navodeći da će NATO poštovati neutralnost Srbije, naveo da će i EU to poštovati, kao i da su srećni da vide dobru saradnju Srbije i NATO-a, koja je garant sigurnosti u regionu.

"Srbija i EU mogu i rade zajedno i mislim da Srbija doprinosi našoj zajedničkoj bezbednosnoj politici, kao jedna od šest zemalja koje su dale najveći doprinos u našim misijama", rekao je Fabrici i dodao da će Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU progresivno se usklađivati sa politikama Unijama, jer je potrebno da ostvari dodatne napore.

“EU je svesna potrebe da izgradi stub na koji će se Evropa oslanjati, ali to nećemo raditi sami, već ćemo raditi i sa NATO, sa kojim smo tek u poslednjih nekoliko godina počeli da sarađujemo u oblasti odbrane”, naveo je Fabrici.

Sigurnost EU je vezana sa sigurnošću i stabilnošću regiona Zapadnog Balkana, rekao je Fabrici i dodao da je napredak u regionu napravljen, ali da još nije završen, te da postoji niz ključnih izazova sa kojima se treba suočiti.

Fabrici je citirao deo Strategije EU za Zapadni Balkan u vezi bezbednosti i naveo da je članstvo zemalja regiona u EU investicija u sigurnost EU, snažne EU zasnovane na zajedničkim vrednostima.

Kako je naveo, ceo region se kreće napred i to je veliki signal za EU, koji donosi nadu, jer bi svi više voleli da izvoze stabilnost, nego da uvoze nestabilnost. Ostajući u bezbednosnoj oblasti postoji oblast koja se toga isključivo tiče, a to je borba protiv terorizma, borba protiv nasilnog ekstremizma, nasilnog i sajber kriminala, rekao je Fabrici i dodao da se rezultati u tim oblastima polako postižu.

"Vi na Zapadnom Balkanu treba da radite kao i mi u EU, u skladu sa svojim mogućnostima sa svojim partnerima i to naročito sa NATO", kazao je Fabrici i dodao da se najviše radi na sveobuhvatnoj bezbednosti.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner