Početna strana > Hronika > Šef NATO kancelarije u Beogradu Tomazo Vitale: Kampanja 1999. nikad nije bila usmerena protiv srpskog naroda, njen cilj je bio da se zaštite civili i da se zaustavi humanitarna katastrofa na Kosovu
Hronika

Šef NATO kancelarije u Beogradu Tomazo Vitale: Kampanja 1999. nikad nije bila usmerena protiv srpskog naroda, njen cilj je bio da se zaštite civili i da se zaustavi humanitarna katastrofa na Kosovu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 01. jun 2020.

 Novi šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu Tomazo Vitale izjavio je da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije.

Vitale je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa poručio da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, slobodna da bira svoje bezbednosne aranžmane.

On je ukazao da je Alijansa oduvek bila jasna i dosledna po tom pitanju, ali da taj princip nije sprecio saradnju, niti bi trebalo ocekivati da će se to promeniti.

Kampanja nikad nije bila usmerena protiv srpskog naroda. Njen cilj je bio da se zaštite civili u širem regionu i da se zaustavi humanitarna katastrofa koja se odvijala na Kosovu

Vitale je ukazao da NATO već ima dobro razvijenu saradnju i partnerstva sa mnogim zemljama, medu kojima su one koje ne žele da postanu clanice NATO-a, kao što su Austrija, Irska, Finska i Svajcarska.

On je istakao da je svestan da je NATO i dalje kontroverzna tema u Srbiji i da su sećanja na 1999. godinu i dalje bolna mnogima.

"Kampanja nikad nije bila usmerena protiv srpskog naroda. Njen cilj je bio da se zaštite civili u širem regionu i da se zaustavi humanitarna katastrofa koja se odvijala na Kosovu", rekao je Vitale.

On je ukazao da prošlost ne sme da se zaboravi, ali da može da se ide napred i to je ono što NATO i Srbija rade kroz ovo partnerstvo.

Vitale je rekao da su krajem 2019. Srbija i NATO obnovili Individualni akcioni plan partnerstva u okviru Partnerstva za mir, programa NATO-a kome je Srbija pristupila 2006. godine i ocenio da je to veliki korak napred.

"Sada imamo dogovoren program saradnje za sledeće dve godine", istakao je Vitale. On je dodao da j taj dokument na vebsajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i da se u njemu nalazi preko 200 aktivnosti koje će NATO i Srbija raditi zajedno.

 Srbija i Alijansa već imaju plodnu, praktičnu i obostrano korisnu saradnju

Šef NATO kancelarije u Beogradu ukazao je da Srbija i Alijansa već imaju plodnu, praktičnu i obostrano korisnu saradnju.

On je kao primere te saradnje naveo da NATO i Srbija rade zajedno kako bi bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara i da NATO pomaže Srbiji na jačanju kapaciteta njenih bezbednosnih snaga i institucija i obučava srpske vojnike za učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

Vitale je naveo da je u prethodnih 20 godina NATO uložio milione evra kako bi pomogao Srbiji da uništi preko 230 tona zastarele municije. Pored toga, Srbija i NATO su zajedno obučavali iračke vojne lekare, a sa Srbijom postoji i dugoročna saradnja u oblasti nauke kroz NATO program „Nauka za mir i bezbednost“.

Od 2006. Srbija je učestvovala u preko 30 projekata u okviru tog programa, a među njima su projekti u polju energetske i ekološke bezbednosti, odbrane od hemijskih/bioloških/radioloških/nuklearnih sredstava, borbe protiv terorizma, sajber odbrane i sigurnosti ljudi, naveo je Vitale.

(Tanjug)