Početna strana > Hronika > Šef misije OEBS u Albaniji Bernd Borkart pokazao srednji prst antivladinim demonstrantima u Tirani
Hronika

Šef misije OEBS u Albaniji Bernd Borkart pokazao srednji prst antivladinim demonstrantima u Tirani

PDF Štampa El. pošta
utorak, 15. oktobar 2019.

 Šef misije OEBS u Albaniji, nemački ambasador Bernd Borkart, izvinio se jer je u nedelju uveče pokazao srednji prst antivladinim demonstrantima u Tirani, objavili su albanski mediji.

Do incidenta je došlo kada je Borkart pešice prolazio korz četvrt Astir gde stanovnici mesecima protestuju protiv prinudnog rušenja njihovih kuća da bi se izveo jedan projekat javne infrastrukture za koji tvrde da je povezan s korupcijom.

Na video snimku, objavljenom na društvenim mrežama, vidi se kako šef misije Oebsa pred demonstrantima dvaput podiže srednji prst pošto su mu uzvikivali na engleskom "Sram te bilo".

Vladajuća, Socijalistička partija Albanije, nije kritikovala Borkarta, dok je opozicija zahtevala da on smesta bude smenjen.

On je u ponedeljak popodne sa zvanične adrese Misije OEBS na Tviteru izrazio žaljenje zbog svog gesta: "Iskreno bih se izvinio onima koje sam juče uvredio. Poštujem pravo Albanaca na mirne demonstracije".  

(Beta)